Svijet

ISTRAGA : Crna kutija oštećena ali bit će upotrebljiva

Crne kutije bilježe sve podatke nekog leta, uključujući razgovor i sve zvukove u pilotskoj kabini, otkrivaju ključne informacije i uporišta su istrage oko određivanja uzroka zrakoplovnih nesreća.

Piše: PolitikaPlus /Hina

Crna kutija koja je pronađena u francuskim Alpama nakon nesreće u utorak kada se srušio zrakoplov Germanwingsa je kutija iz pilotske kabine, a ona će, iako oštećena, biti upotrebljiva te vjerojatno postati uporište daljnje istrage oko uzroka te nesreće.

 

 

Airbus A320 njemačke zrakoplovne tvrtke Germanwings u kojem je bilo 144 putnika i 6 članova posade srušio se u utorak stotinjak kilometara sjeverno od Nice, na letu iz Barcelone u Duesseldorf. Potraga pokrenuta u utorak nakon nesreće Airbusa omogućila je pronalazak jedne od dviju crnih kutija, one koja bilježi sve zvukove i razgovore u pilotskoj kabini.

 

Crne kutije koje bilježe sve podatke nekog leta, uključujući razgovor i sve zvukove u pilotskoj kabini, otkrivaju ključne informacije i uporišta su istrage oko određivanja uzroka zrakoplovnih nesreća.

 

Prebačena u Pariz, u rukama je stručnjaka Ureda za istrage i analizu koji će pokušati preslušati razgovore u kabini.

Za drugom crnom kutijom FDR (Flight Data Recorder) koja bilježi sve podatke o letu još se uvijek traga.

 

Zahvaljujući crnim kutijama, gotovo 90 posto nesreća može se objasniti.

Ti snimači uvedeni u zrakoplovstvo šezdesetih godina nalaze se u pojačanim metalnim kutijama, zamišljeni da pruže otpor iznimno snažnim udarcima, jakom plamenu i dugoj izloženosti dubokoj vodi.

 

Težine od sedam do deset kilograma svaka, zapravo su narančaste boje s bijelim trakama kako bi bile vidljivije. Najmodernije crne kutije mogu zabilježiti 25 sati leta.

Putnički avion posjeduje redovito dvije crne kutije nazvane FDR i CVR (Cockpit Voice Recorder).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zrakoplovna nesreća, crna kutija, Francuska