Hrvatska

IMUNOLOŠKI: ORaH: Poništenje odluke HALMED-a je spin Ministarstva zdravlja

Iz ORaH-a podsjećaju kako poništenje odluke HALMED-a ne znači i automatsko dodjeljivanje dozvole, već će HALMED samo ponoviti postupak

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vijest da je Ministarstvo zdravlja poništilo odluku Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o uskraćivanju proizvodnih dozvola za bakterijska cjepiva i krvne pripravke Imunološkom zavodu (IMZ), u stranci ORaH u četvrtak su ocijenili spinom Ministarstva i populističkim trikom koji nije u javnom interesu.

 

Ta odluka Ministarstva neće rezultirati spašavanjem IMZ-a, a ne pokazuje ni ozbiljne namjere Vlade da pristupi problemu IMZ-a, navodi ORaH u priopćenju.

 

Iz ORaH-a podsjećaju kako poništenje odluke HALMED-a ne znači i automatsko dodjeljivanje dozvole, već će HALMED samo ponoviti postupak. Odluka o oduzimanju dozvole ostat će nepromijenjena ako do tada izostanu potrebna ulaganja u modernizaciju, za koju, kažu, trenutno ne postoji nikakav plan.

 

"Kako bi potez Ministarstva mogli nazvati poštenim namjerama, Vlada i Ministarstvo trebali bi ga popratiti cjelovitom Strategijom za Imunološki zavod; od izdavanja kredita HBOR-a do plana ulaganja u modernizaciju opreme i pogona, kako bi se mogle ishoditi potrebne dozvole za proizvodnju i dugoročni razvoj Zavoda", kaže Kristijan Bečić s Medicinskog falulteta u Splitu.

 

U ORaH-u stoga potez Ministarstva uzimaju s velikom rezervom te očekuju cjelovito rješenje i preuzimanje odgovornosti za njegovu provedbu.

 

Predlažu da Vlada hitno odobri HBOR-u kreditiranje uz povoljnu kamatnu stopu kako bi se taj novac mogao uložiti u modernizaciju pogona i očuvanje stručnjaka, te da se potom vrate proizvodne dozvole, oduzete zbog sustavnog neulaganja.

 

U stranci ističu kako "sirovinu, krvne pripravke, dobivamo gotovo besplatno, iz jedne od najbolje organiziranih mreža za doniranje krvi u svijetu".

 

Znanje, volju i pogone imamo, i uz minimalno ulaganje može se modernizirati pogon da ispuni osnovne uvjete i ponovno započne proizvodnju te počne generirati dobit. IMZ mora ostati u vlasništvu države Hrvatske, poručuju iz ORaH-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

orah, imunološki, halmed