Hrvatska

TIH: "Ostavka ministrice kulture zbog pritiska javnosti, a ne stvarne političke volje"

Državno odvjetništvo potvrdilo da je Uskok od Državnog ureda za reviziju zatražio svu dokumentaciju.

Piše: PolitikaPlus

Transparency International Hrvatska (TIH) danas je priopćio da očekuje brzo, efikasno i učinkovito sankcioniranje propusta koji su utvrđeni nalazom Državne revizije u Ministarstvu kulture, ističući da je ostavka ministrice Andree Zlatar Violić radi netransparentnog rada u tom ministarstvu bila rezultat "pritiska javnosti, a ne stvarne političke volje".

"Očekujemo snažnu poruku svakom pojedincu koji se nalazi na bilo kojoj poziciji, od lokalne do nacionalne razine, bez obzira da li je izabran ili imenovani, oštrim sankcioniranjem zlouporabe položaja. To će predstavljati snažnu i beskompromisnu borbu za transparentno društvo", istaknula je predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

"Ukoliko sve ostane na političkoj odgovornosti, građani će i tijekom narednog razdoblja iz svojih novčanika izdvajati za puni iznos osobnog dohotka u prvih šest mjeseci i sve ostale privilegije osobi koja u trenutku podizanja gotovine nije razmišljala o tome imaju li ti isti građani 5 kuna kako bi vlastitoj djeci podmirili jedan školski obrok. Institucijama moraju upravljaju sposobni pojedinci koje obilježava vlastiti integritet i poštenje. Građane se svakodnevno kažnjava ukoliko ne podmiruju račune za režije i rate kredita te im se obračunavaju kamate za najmanja kašnjenja", stoji u priopćenju.

Ministrica je u pismu ostavke napisala da prihvaća odgovornost za nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju i da se ispričava zbog "nedovoljne kontrole i nepridržavanja propisa u financijskom poslovanju".

Istog dana kada je Zlatar Violić podnijela ostavku Državno odvjetništvo je potvrdilo da je Uskok od Državnog ureda za reviziju zatražio svu dokumentaciju na temelju koje je sastavljeno izvješće u kojem stoji da je s računa Ministarstva kulture podizana gotovina bez popratnih računa te da je novac vraćan naknadno u ratama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrea zlatar violić, Transparency International Hrvatska