Hrvatska

PRIZNANJE: Ukrajinski novinari izabrali Plenkovića za 'prijatelja Ukrajine'

Kažu da pokušava uspostaviti i održati snažne veze između Ukrajine i Europske unije.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za Ukrajinu Andrej Plenković proglašen je u izboru ukrajinskih dopisnika iz Bruxellesa jednim od četvero najboljih prijatelja Ukrajine u Bruxellesu, objavljeno je u petak.

Za englesko izdanje tjednika Kyiv Post novinari su Plenkovića, zastupnika u Europskom parlamentu koji je ujedno i predsjednik izaslanstva za Ukrajinu, opisali kao "političara koji vrlo dobro poznaje stanje u Ukrajini i može ga usporediti sa svojim iskustvom iz devedesetih na jugoistoku Europe".

Za Plenkovića, političara "odličnih diplomatskih sposobnosti i znanja", ukrajinski novinari kažu da "pokušava uspostaviti i održati snažne veze između Ukrajine i Europske unije".

Uz Plenkovića na popisu su i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednica kluba zastupnika u EP-u Zelenih Njemica Rebecca Harms i poljski zastupnik (EPP) Jacek Saryusz-Wolski.

"Zahvaljujem ukrajinskim novinarima na priznanju. Nastavit ću se zalagati za europski put Ukrajine te mirnu reintegraciju privremeno okupiranih područja Donbasa i ilegalno anektiranog Krima," rekao je HDZ-ov europarlamentarac Plenković, supredsjedatelj Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU-Ukrajina i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, ukrajina, andrej plenković, prijatelj ukrajine