Burze

PREGLED: Na svjetskim burzama prošloga tjedna cijene dionica pale

Europski burzovni indeksi su se našli pod pritiskom dobitonosnih prodaja nakon što su dosegnuli rekordne razine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su cijene dionica prošloga tjedna pale jer je splasnula euforija u vezi kamata Feda, dok su se europski burzovni indeksi našli pod pritiskom dobitonosnih prodaja nakon što su dosegnuli rekordne razine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 2,3 posto, na 17.712 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,2 posto, na 2.061 bod, a Nasdaq indeks 2,7 posto, na 4.891 bod.

To je već četvrti pad tih indeksa u posljednjih pet tjedana. Prije desetak dana cijene su dionica snažno porasle, nakon poruke američke središnje banke da neće žuriti s povećanjem kamata, iz čega su ulagači zaključili da Fed neće povećati cijenu novca već u lipnju, nego na jesen.

No, ta je euforija brzo splasnula jer u osnovi nije velika razlika u tome hoće li kamate biti povećane za dva ili četiri mjeseca. Bit će to prvo povećanje kamata od 2006. godine, što znači da će tržište ubuduće ovisiti samo o gospodarskim pokazateljima i poslovnim rezultatima kompanija, a ne više o tiskanju novca, rekordno niskim kamatama i drugim monetarnim poticajima.

A najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste, ali znatno sporije nego nedavno. Treća i konačna procjena potvrdila je da je u posljednjem lanjskom tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 2,2 posto na godišnjoj razini, znatno sporije od impresivnog 5-postotnog skoka u trećem kvartalu.

Većina analitičara očekuju daljnje usporavanje rasta BDP-a u tekućem tromjesečju na otprilike 2 posto. Osim toga, ulagače je zabrinuo podatak da su u četvrtom tromjesečju prosječne zarade kompanija nakon oporezivanja pale za 1,6 posto, nakon rasta od 4,7 posto u prethodnom kvartalu.

To je ponajviše posljedica pada zarada kompanija u inozemstvu za 8,8 posto, što je njihov najveći pad od recesije 2008. i 2009. godine i posljedica je jačanja dolara prema košarici valuta za otprilike 20 posto u proteklih godinu dana.

Zbog toga američke multinacionalne kompanije postaju manje konkurentne na svjetskim tržištima, pa im padaju prihodi i dobit. Dosad je 50-ak američkih kompanija smanjilo procjene zarade u prvom tromjesečju.

Na svaku kompaniju koja je dosad povećala procjenu zarade dolazi njih 5,5 koje su smanjile procjene, pokazuje izvješće Thomson Reutersa. To je najlošiji odnos pozitivnih i negativnih najava od prvog tromjesečja prošle godine.

„Ulagači su svjesni da će snažan dolar naštetiti zaradama kompanija, ali još ne znaju koliko“, kaže Chad Morganlander, portfelj menadžer u tvrtki Stifel, Nicolaus & Co.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, nakon što su tjedan dana prije dosegnule rekordne razine. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,4 posto, na 6.855 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 1,4 posto, na 11.868 bodova, a pariški CAC 1 posto, na 5.034 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 1,6 posto, na 19.285 bodova. To je prvi pad tog indeksa nakon šest tjedana rasta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones