Mojbiz

SINDIKATI: NHS: Unatoč padu cijena uskrsna košarica nije pojeftinila

NHS je izradio simulaciju triju uskrsnih košarica - skromnu, koja stoji oko 620 kuna, srednju od 1.142 kune i bogatu u vrijednosti 1.594 kune.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), prateći sadržaj blagdanskog stola od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka, uočavaju da uskrsna potrošačka košarica nije pojeftinila unatoč ovogodišnjem padu cijena velikog broja proizvoda u odnosu na lani.

Razlog je u prevladavajućem rastu cijena glavnih namirnica koje u ukupnoj vrijednosti košarice zauzimaju veliki postotni udio, poput riba i mesa, što značajno utječe na vrijednost košarice, navodi u priopćenju NHS.

NHS je izradio simulaciju triju uskrsnih košarica - skromnu, koja stoji oko 620 kuna, srednju od 1.142 kune i bogatu u vrijednosti 1.594 kune.

Sadržaj triju uskrsnih košarica najviše se razlikuje po vrsti i cijeni pretežito glavnih namirnica, točnije ribi i mesu, te uvrštenosti slatkiša, grickalica i pića koji su sadržani u bogatoj i, u nešto manjoj mjeri, srednjoj potrošačkoj košarici, dok su u skromnoj izostavljeni.

Bogata košarica, u skladu s tradicijom, sadrži nešto skuplju ribu i meso kao što su bakalar, šunka i janjetina, dok srednja sadrži oslić, rolanu šunku i odojak, a skromna to zamjenjuje jeftinijim namirnicama kao što su srdele i svinjska lopatica.

U bogatoj i srednjoj košarici za juhu će se naći junetina, u bogatoj nešto kvalitetniji dijelovi junetine, srednjoj manje kvalitetni i time jeftiniji dijelovi, dok će se u skromnoj naći piletina ili mlada kokoš, što se ne razlikuje previše od nedjeljnog ručka.

Veliki broj hrvatskih građana jedva će uspjeti namaknuti dovoljno novca kako bi pokrili osnovne prehrambene potrebe pokrivene proizvodima iz kategorije skromne košarice, a kamoli srednje ili bogate, koje bi po sadržaju bile više u skladu s tradicijom, ocjenjuje NHS.

Na to upućuju podaci o 313.408 građana s blokiranim računima, 19,5 posto građana koji žive ispod linije siromaštva, 38.296 radnika kojima nije isplaćena plaća, 80.481 radnika koji primaju minimalnu plaću u bruto iznosu od 3.029 kuna, prosječnom neto plaćom u iznosu od 5.656 kuna i prosječnom mirovinom u iznosu od 2.420 kuna.

Za izračun vrijednosti moguće potrošnje za tri kategorije košarice promatrale su se cijene u trgovačkim lancima i na tržnicama, pri čemu su na tržnicama zabilježene osjetne razlike u cijenama, osobito voća, ovisno o porijeklu i kvaliteti.

U cijeni košarice veliku ulogu igra vrijeme i mjesto kupovine, što iziskuje dodatne napore uz postojeće teškoće s ograničenim kućnim proračunom kod većine građana, pokazuje analiza NHS-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

troškovi, uskrs, košarica, sindikati, nhs