Svijet

MIR I SLOBODA: Urbi et Orbi: Papa pozvao na prekid progona kršćana u svijetu

Tražimo mir i slobodu za mnoge muškarce i žene podvrgnute starim i novim oblicima ropstva koje su im nametnuli kriminalni pojedinci i skupine

Piše: PolitikaPlus /Hina

Papa Franjo pozvao je u nedjelju u svojoj uskrsnoj poruci Urbi et Orbi na prekid progona kršćana u svijetu nakon što su islamistički militanti u Keniji ubili gotovo 150 studenata, kao i na prekid svih sukoba, ponajprije u Siriji i Iraku.

 

"Pozivamo Isusa, pobjednika nad smrću, da ublaži patnje mnoge naše braće i sestara koje se progoni zbog njegova imena, i svih onih koji trpe nepravdu zbog sukoba i nasilja, a takvih je mnogo", rekao je.

 

"Neka svi ljudi dobre volje neprestano mole za one koji su izgubili svoje živote, posebice za mlade ubijene prošli četvrtak na kenijskom sveučilištu u Garissi, za otete i one koji su morali napustiti svoje domove i voljene", dodao je 78-godišnji Papa pred tisućama vjernika okupljenih na kišovitom Trgu sv. Petra.

 

Papa je pozvao na mir i u Libiji, gdje su islamistički militanti u veljači pogubili 22 egipatskih kršćana.Molio je također za mir u Siriji i Iraku te Jemenu, Sudanu, Južnom Sudanu, DR Kongu i Nigeriji, gdje islamisti Boko Harama napadaju kršćanske crkve.

 

"Tražimo mir i slobodu za mnoge muškarce i žene podvrgnute starim i novim oblicima ropstva koje su im nametnuli kriminalni pojedinci i skupine", rekao je. "Mir i slobodu za žrtve krijumčara drogom, koji su često povezani s onima koji bi trebali braniti mir i sklad u ljudskoj obitelji. I tražimo mir za ovaj svijet podjarmljen krijumčarima oružjem, koji zarađuju na ljudskoj krvi", rekao je.

 

Gotovo jedina optimistična misao u Papinu govoru odnosila se na dogovor između Irana i međunarodne zajednice o okvirnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu postignutom ovaj tjedan u Švicarskoj.

 

"Povjeravamo milostivom Bogu okvirni sporazum nedavno dogovoren u Lausannei u nadi da će to biti konačan korak prema sigurnijem i bratskijem svijetu", rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

poruka, Uskrs, Papa, Urbi et Orbi