Svijet

SAD: Policajac optužen za ubojstvo crnca, prosvjedi u Charlestonu

Policajac Michael Slager optužen je pošto je u javnost dospjela snimka na kojoj se vidi kako u subotu višekratno puca u leđa Waltera Scotta i potom mu na ruke stavlja lisice.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bijeli policajac koji je u Južnoj Karolini ubio nenaoružanog crnca otpušten je i optužen za ubojstvo, a stanovnici North Charlestona prosvjeduju zbog najnovijeg incidenta koji je dodatno razbuktao rasne napetosti u SAD-u, prenose svjetske agencije.

Policajac Michael Slager optužen je pošto je u javnost dospjela snimka na kojoj se vidi kako u subotu višekratno puca u leđa Waltera Scotta i potom mu na ruke stavlja lisice.

Incident je naišao na oštre osude, a FBI i ministarstvo pravosuđa pokrenuli su istragu.

"Životi crnaca su važni", izvikivalo je pedesetak prosvjednika koji su se s lokalnim političarima okupili pred gradskom vijećnicom u North Charlestonu.

"Više ne možemo sjediti prekriženih ruku i šutjeti", rekla je jedna prosvjednica. "Naš način da progovorimo je da izađemo na izbore". dodala je.

Gostujući na televiziji ABC, Scottova majka Judy opisala je snimku kao "najstrašniju koju je ikada vidjela".

"Jedva sam mogla gledati kako mi sin bespomoćno bježi da bi potom bio upucan. Srce mi je puklo", rekla je.

Ostali članovi obitelji kažu da su zahvalni što je snimka dospjela u javnost i da su vlasti brzo reagirale.

Slager je u srijedu dobio otkaz, a zapovjednik gradske policije Eddie Driggers rekao je da mu je od snimke bila "muka".

Zaustavivši automobil radi redovite prometne kontrole, Slager je osam puta pucao u leđa čovjeku koji trči, vidi se na snimci koju je New York Timesu poslao očevidac.

Na snimci se zatim vidi kako policajac mirno dolazi do vozača Waltera Scotta, čovjeka u pedesetim godinama koji ranjen leži i stavlja mu lisičine. Scott je nedugo zatim podlegao ozljedama.

Na snimci se ni u jednom trenutku ne vidi da je ubijeni crnac bio naoružan.

Izgred se dogodio u subotu nakon prometne kontrole, pošto je policajac primijetio da kočiono svjetlo na automobilu ne radi.

To je najnoviji slučaj ubojstva afroamerikanaca koje su počinili bijeli policajci u SAD-u u protekloj godini i to u New Yorku, u Fergusonu u državi Missouri te u Clevelandu u Ohiju zbog čega je Amerika podijeljena, a u raspravu o policijskom korištenju smrtonosnog oružja u rasnim odnosima uključio se i sam predsjednik Barack Obama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ubojstvo, policija, ubojstvo crnca, sad, charleston, prosvjed