Regija

OBLJETNICA: Obilježena 23. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane

Nakon Daytonskog sporazuma HVO je preustrojen u hrvatsku komponentu Vojske Federacije BiH, a od 2005. godine transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Piše: PolitikaPlus

 U Mostaru je  obilježena 23. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju svim poginulim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača, nakon čega je služena sveta misa u katedrali Marije Majke Crkve za poginule i umrle branitelje HVO-a.

 

 

Obilježavanju obljetnice je nazočilo izaslanstvo HNS-a BiH predvođeno predsjednikom Glavnog vijeća Božom Ljubićem, izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno glavnim tajnikom Vladom Džoićem, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, mandatar za sastavljanje Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar i ministar MUP-a HNŽ-a Slađan Bevanda, ministar branitelja HNŽ-a Oliver Soldo, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjednik HZ HB Vladimir Šoljić, zastupnici svih razina vlasti u BiH, predstavnici Oružanih snaga BiH i predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

 

Hrvatsko vijeće obrane osnovano je kao odgovor na otvorenu agresiju pod kojom se našla Bosna i Hercegovina. Nakon Daytonskog mirovnog sporazuma HVO je preustrojen u hrvatsku komponentu Vojske Federacije BiH, a nakon reforme obrane 2005. godine transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BiH, Mostar, obljetnica HVO-a