Hrvatska

SPLIT: Baldasar poslao vijenac na spomenik IX. bojni - nije ga briga za današnji datum

'Datum me ne interesira, to je povijest za mene.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar poslao je u petak, 10. travnja izaslanstvo da položi vijenac na spomenik IX. bojni HOS-a "Rafael vitez Boban", a na pitanje zašto je to učinio na datum kad je utemeljena NDH, odgovorio je da je dan znakovit, no da ga nije briga koji je to datum, jer su branitelji danas polagali cvijeće, a ta je država za njega bila i ostala zločinačka tvorevina.

"Poslao sam izaslanstvo grada Splita da postavi vijenac poginulim i redovnim hrvatskim braniteljima koji su bili u postrojbi koja se zvala HOS. Datum me ne interesira, to je povijest za mene. Znam ja koji je datum i nemojte govoriti da vuče konotacije. Onda možemo uzimati sve datume u povijesti na taj način jer to nije jedini dan", rekao je gradonačelnik Baldasar novinarima koji su ga potom pitali zašto se onda taj dan ne proglasi državnim praznikom.

Gradonačelnik je na to izjavio da novinari govore o datumu 10. travnja kao onom koji ih podsjeća na državu koja je nekad tu postojala, za njega zločinačku tvorevinu. Novinari su ustrajavali da im odgovori zašto je vijenac slao baš danas, a ne, primjerice, jučer ili sutra.

"Zato što su hrvatski branitelji danas odlučili da je to taj dan kada oni polažu cvijeće. Mogao je to biti 11. ili 10.", odgovorio je, dodajući da želi prekinuti s pričom o NDH i Drugome svjetskom ratu.

"To su hrvatski branitelji i ja bih se tu zaustavio, a to što vi imate insinuacije je vaš problem", rekao je Baldasar i još jedanput ponovio kako smatra da branitelji imaju pravo odabrati datum.

Na pitanje misli li da polaganjem vijenaca treba obilježiti dan NDH, odgovorio je: "Apsolutno ne, niti na jedan način." Dodao je da je to za njega bila i ostala zločinačka tvorevina, a današnje polaganje vijenca smatra koincidencijom, te je ponovio da je to odluka hrvatskih branitelja. Ne smatra da su ga hrvatski branitelji prevarili što su današnji datum odabrali za polaganje vijenaca.

"Nisu me prevarili jer sam vijenac svjesno poslao i mislim da je to u redu", zaključio je gradonačelnik Ivo Baldasar.

Pripadnici IX. bojne HOS-a, iako utemeljeni 22. siječnja 1991., godišnjicu utemeljenja svoje postrojbe obilježavaju 10. travnja,

Spomenik u Ulici Ruđera Boškovića postavljen je za 46 poginulih pripadnika IX. bojne HOS-a prošle godine, a krajem siječnja osvanuo je s promjenom u grbu. Prvotno je unutar pletera bila uklesana riječ HOS, ispod njega grb, a ispod grba IX. bojna. Tada je na kamenom spomeniku umjesto riječi IX. bojne isklesan sporni pozdrav: "Za dom spremni." Odgovornost je preuzeo gradski vijećnik HČSP-a Luka Podrug, a nedugo nakon toga spomenik je vraćen u prvobitno stanje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

spomenik, ndh, hos, ivo baldasar, split