Hrvatska

RIJEKA: Vojko Obersnel poručuje: Pojam antifašizma nije anakron

Na sreću, i u Hrvatskoj je antifašistički pokret bio izuzetno jak pa se svrstala u pobjednice Drugoga svjetskog rata.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare, na kojoj je najavljen program proslave 70. obljetnice oslobođenja Rijeke, da pojam antifašizma danas nije anakron te istaknuo da će sve zemlje Europe obilježiti 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom jer je ona na neki način obilježila razvoj i boljitak Europe 20. stoljeća.

"Na sreću, i u Hrvatskoj je antifašistički pokret bio izuzetno jak pa se svrstala u pobjednice Drugoga svjetskog rata, a to neki i 70 godina nakon svršetka rata ne mogu razumjeti niti prihvatiti. No, to je njihov problem", rekao je riječki gradonačelnik. Ustvrdio je da Rijeka, Istra i znatan dio obale i otoka ne bi danas bili u Hrvatskoj da nije bilo pobjede u antifašističkoj borbi. "Žalosno je da i danas moramo objašnjavati ispočetka tko je bio na pravoj, a tko na krivoj strani", dodao je.

Središnja proslava 70. obljetnice bit će svečana akademija u organizaciji Udruge antifašista i antifašističkih boraca i grada Rijeke 4. svibnja. Važno je i otvorenje izložbe fotografija 27. travnja pod nazivom "Rijeka, sjećamo se – Fiume, ricordi" - fotografski vremeplov od 1945. do 1947. Na panoima na Korzu izložit će se fotografije iz fundusa Muzeja grada Rijeke koje oslikavaju razdoblje uoči završne oslobodilačke operacije, same bitke, te vrijeme nakon završetka rata.

U povodu te godišnjice održat će se okrugli stol, a učenici riječkih osnovnih škola pridružit će joj se postavljanjem izložbi o stradavanju djece u ratu u Rijeci te razaranju grada, zatim izložbe učeničkih radova s temom slobode, tolerancije i ostalih vrijednosti u duhu antifašizma ispred hotela "Kontinental", na mjestu koje je nekad razdvajalo grad, a nakon oslobođenja postalo je mjesto spajanja.

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i galeriji Malom salonu organizirat će se izložbe pod nazivom "Signali nad gradom", a Art-kino Croatia prikazivat će prigodne igrane filmove.

Osim Obersnela, program proslave 70. obljetnice oslobođenja Rijeke predstavili su predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Rastko Schwalba, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović i autorica izložbe fotografija, viša kustosica u Muzeju grada Rijeke Sabrina Žigo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

antifašizam, rijeka, vojko obersnel