Mojbiz

TRAŽE RASPRAVU: Nevladine organizacije i sindikati pred Saborom protiv TTIP-a i CETA-e

Udruge će građane informirati o TTIP-u i CETA-i , potpisivat će se i peticija protiv tih sporazuma, u Zagrebu i Puli održat će se i prosvjedni skupovi, a u zagrebačkom Studentskom centru i tribina.

Piše: PolitikaPlus /Hina

Uoči Globalnog dana akcije protiv transatlantskih trgovinskih i investicijskih sporazuma TTIP i CETA, 18. travnja, aktivisti nekoliko nevladinih organizacija i sindikata dijelili su u petak pred Saborom letke zastupnicima, od kojih traže da se jasno očituju o tim sporazumima, koji će, uvjereni su, sniziti razinu radničkih prava, kvalitete hrane i zaštite okoliša u EU.

 

Dejan Derežić iz inicijative "Zaustavimo TTIP" novinarima je kazao kako kritičnima smatraju dva momenta sporazuma.

"Međunarodne korporacije dobivaju mogućnost tužiti države kad god parlamenti donose zakone koji ugrožavaju njihov profit, bilo da je riječ o minimalnim plaćama, privatizaciji zdravstva, zaustavljanju iste i slično. Drugi kritični moment su regulatorna tijela kojima će se idućih godina i desetljeća omogućiti da usklađuju propise između Europe i SAD-a, što će u principu ići na smanjivanje regulativa, od okoliša i prehrambenih standarda do radničkih prava", tumači Derežić.

 

Marina Škrabalo (GONG) upozorila je da se ti sporazumi tiču i hrvatskih građana, budući da bi ih Hrvatska morala ratificirati kao punopravna članica EU.

 

"Od zastupnika i saborskih klubova tražimo javno očitovanje do 1. svibnja koji su njihovi stavovi o ovim sporazumima s dalekosežnim posljedicama po sve sfere života i funkcioniranja demokracije s obiju strana Atlantskog oceana. Znamo da ovi sporazumi zabrinjavaju i građane i sindikate i organizacije civilnog društva, no parlamenti su ti koji će dati posljednju riječ ratifikacijom i mi tražimo i očekujemo da napokon i u Hrvatskoj zaživi javna rasprava koja bukti širom Europe, a koja je kod nas još uvijek samo u tragovima", rekla je Škrabalo.

 

Letke su zastupnicima dijelili aktivisti građanske inicijative 'Zaustavimo TTIP', organizacije BRID, Zelene Akcije, GONG-a, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske te Nezavisnih hrvatskih sindikata, a sutra će se akcije održati u sedam hrvatskih gradova - Zagrebu, Bjelovaru, Osijeku, Puli, Rijeci, Sisku i Splitu.

 

Udruge će građane informirati o TTIP-u i CETA-i , potpisivat će se i peticija protiv tih sporazuma, u Zagrebu i Puli održat će se i prosvjedni skupovi, a u zagrebačkom Studentskom centru i tribina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Sabor, prosvjed, TTIP, CETA, rasprava