Zagreb

NAJAVA: Javnozdravstvena akcija prevencije hipertenzije na Cvjetnom trgu

Akcija započinje u subotu, 18. travnja, mjerenjem krvnog tlaka od 10 do 14 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zaklada "Hrvatska kuća srca" organizira nacionalnu javnozdravstvenu kampanju mjerenja krvnog tlaka u svrhu prevencije hipertenzije i atrijske fibrilacije, koje mogu dovesti do niza opasnih komplikacija, pa tako i do moždanog udara, jednog od najčešćih uzročnika smrtnosti u Hrvatskoj.

Akcija započinje u subotu, 18. travnja, mjerenjem krvnog tlaka od 10 do 14 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu, gdje će mjerenje provoditi medicinske sestre, članice Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, tlakomjerima koji tijekom mjerenja ukazuju na fibrilaciju atrija.

Javnozdravstvena kampanja s ciljem pravodobnog otkrivanja arterijske hipertenzije i fibrilacije atrija, osim u Zagrebu, provodit će se u Osijeku, Splitu i Rijeci, a rezultati mjerenja bit će združeni, obrađeni i prikazani na završnoj konferencuiji za medije koncem rujna, prigodom Svjetskog dana srca.

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od hipertenzije u Hrvatskoj godišnje boluje oko 750.000 osoba, dok oko 25.000 osoba doživi moždani udar.

Fibrilacija atrija najčešća je aritmija u općoj populaciji te se pretpostavlja da u Hrvatskoj oko 40 tisuća osoba boluje od povremene ili trajne fibrilacije atrija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cvjetni trg, zdravstvo