Hrvatska

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA: Ademi izgubio spor s državom od koje je zbog haškog pritvora tražio milijun kuna

Ademi prema nepravomoćnoj presudi sutkinje splitskog Općinskog suda Mirjane Rubić mora platiti 30 tisuća kuna sudskih troškova.

Piše: PolitikaPlus/hina

Umirovljeni general Rahim Ademi izgubio je u srijedu spor protiv države od koje je zbog sedam mjeseci provedenih u haškom pritvoru tražio milijun kuna odštete.

 

Ademi prema nepravomoćnoj presudi sutkinje splitskog Općinskog suda Mirjane Rubić mora platiti 30 tisuća kuna sudskih troškova. Njegov odvjetnik Čedo Prodanović, koji je tijekom suđenja isticao da se nada pozitivnom ishodu, najavio je žalbu na presudu.

 

Umirovljeni general je državu tužio smatrajući da je neosnovano i svjesno izručen Haagu te zato što su određena državna tijela navodno zatajila dokumente koji su mu išli u prilog. "Potom su odlučili da se određena dokumentacija protiv njega šalje u Haag, a protiv drugih generala ne zbog čega je završio u pritvoru i bio optužen. Kada je obrana pribavila te sakrivene dokumente i kada je Haag vidio da nemaju više slučaj predmet su kao 'kukavičje jaje' ustupili hrvatskom pravosuđu koje ga je oslobodilo", kazao je ranije Prodanović.

 

General Ademi u Haag je dragovoljno otišao u srpnju 2001. a na slobodu je pušten u veljači iduće godine.

 

U prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac pravomoćno je osuđen zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine. Osim na šest godina za zločine u Medačkom džepu, Norac je osuđen i na 12 godina zbog zločina na gospićkome području pa mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina, a krajem 2011. uvjetno je pušten na slobodu.

 

Njegov suoptuženik Ademi oslobođen je jer je sud zaključio da je kao zapovjednik Zbornog područja Gospić u akciji Medački džep imao suženu ovlast "zbog paralelne linije zapovijedanja" koju je u ime tadašnjega načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sud, rahim ademi, general