Zdravlje

PRONALAZAK: Znanstvenici osmislili aparat za vađenje krvi bez igle!

Kada prislonimo spravu uz kožu pacijenta stvara se lagani vakuum koji odmah počne usisavati krv iz kapilara.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki znanstvenici osmislili su spravu za vađenje krvi uz pomoć koje se taj postupak obavlja jednostavno, bezbolno i - bez igle, što je dobra vijest za sve pacijente koji se boje uboda iglom u venu.

 

Aparatić veličine ping pong loptice funkcionira na način da se prisloni uz kožu na dvije minute, a za to vrijeme poseban vakuumski dio sprave preko kapilara usiše potrebnu količinu krvi koja potom iscuri u epruvetu pričvršćenu za aparat.

 

"Tehnologija se temelji na silama koje upravljaju protokom tankog mlaza krvi", kazao je potpredsjednik i suosnivač tvrtke Tasso Inc., koja je osmislila spravu, Ben Casavant. "U ovom slučaju površinska napetost dominira nad gravitacijom što omogućuje da krv ostane u cjevčici aparata bez obzira na to kako ga držite."

 

"Kada prislonimo spravu uz kožu pacijenta stvara se lagani vakuum koji odmah počne usisavati krv iz kapilara. Zahvaljujući kapilarnoj aktivnosti krv se usisava u epruvetu pričvršćenu za aparat", objasnio je.

 

Po završetku postupka aparat s krvnim uzorkom bit će poslan u laboratorij.

 

Medical Daily piše da oni koji su isprobali ovakav način vađenja krvi, tvrde da je gotovo u potpunosti bezbolan. U tvrtki se nadaju da će FDA (Food and Drug Administration) odobriti puštanje aparata na tržište do kraja godine te da bi se u prodaji mogao naći već iduće godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

aparat, vađenje krvi, igle