Turizam

DOBRE BROJKE: Darko Lorencin: Slovenski gosti po brojnosti odmah iza Nijemaca

Usvojena strategija predviđa investicije u turizam u visini od 7 milijardi eura do 2020. godine.

Piše: PolitikaPlus /Hina

Broj gostiju iz Slovenije u Hrvatskoj lani se povećao za dva posto, a mnogo će ih biti i u ove godine, o čemu svjedoči podatak da je broj njihovih turističkih noćenja u prva dva mjeseca porastao za 20 posto, iznio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od petka hrvatski ministar turizma Darko Lorencin.

 

Slovenci su među našim najvjernijim gostima i uvijek im se radujemo, kazao je Lorencin, dodavši da su oni prošle godine činili 10 posto svih turista, a po broju dolazaka su ispred njih bili samo Nijemci.

 

"Slovenski je gost za hrvatski turizam vrlo značajan, a dolazi nam i izvan glavne turističke sezone", kazao je Lorencin.

 

Iznio je podatak po kojemu 43 posto slovenskih gostiju dolazi u Istru, oko 25 posto na kvarnersko područje, a ostali većinom u Dalmaciju, iako je sve više i onih koji posjećuju odredišta u kontinentalnoj Hrvatskoj.

 

Lorencin je u razgovoru za vodeći slovenski list govorio i o planovima razvoja turizma, rekavši da usvojena strategija predviđa investicije u turizam u visini od 7 milijardi eura do 2020. godine, od čega pola u hotelske kapacitete, te povećanje potrošnje na 14,3 milijardi eura.

 

Smjernice iz strategije temelje se na razvoju sadašnje i stvaranju nove turističke ponude, jačanju konkurentnosti i prepoznatljivosti hrvatskog turističkog proizvoda, a cilj je da se Hrvatska do 2020. uvrsti među deset najvažnijih destinacija u svijetu, kazao je Lorencin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

broj turista, njemci, slovenci, Darko Lorenci