Mojbiz

ZAGREB: U podne počeo prosvjed Udruge Franak

Na prosvjedu u organizaciji udruge Franak na zagrebačkom Trgu Franje Tuđmana okupilo se 3000 ljudi.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na prosvjedu u organizaciji udruge Franak na zagrebačkom Trgu Franje Tuđmana u subotu se okupilo 3000 ljudi, a u podne im se obratio jedan od čelnika udruge Ivan Kontrec, koji je za rast kredita u švicarkom franku još jednom okrivio Vladu, banke i HNB te zatražio ostavku guvernera Borisa Vujčića.

"Nismo anarhisti, nego demokrati, mi potičemo rad državnih institucija", poručio je Kontrec, ističući kako je želja prosvjednika izraziti nezadovoljstvo državnim institucijama.

"Hrvatska narodna banka kaže da nas je upozoravala. Njihov posao nije da nas upozoravaju, nego da svojim radom zaustave rast kredita. Tražimo od guvernera da podnese ostavku", rekao je Kontrec.

Na Trg Franje Tuđmana prosvjednici su pristizali od 10 sati, autobusima iz svih dijelova Hrvatske, a pridružili su im se i oni iz susjednih zemalja, Slovenije Srbije i BiH.

U 13 sati prosvjednici bi trebali krenuti prema Trgu bana Jelačića od kuda će, po najavama organizatora, jedna kolona otići na Markov trg, gdje će se "obratiti praznim hodnicima Vlade", druga kolona će ići prema sjedištu Hrvatske narodne banke (HNB) na Trgu hrvatskih velikana, a dio prosvjednika ostat će na središnjem zagrebačkom trgu.

Podršku prosvjedu u organizaciji Udruge Franak pružile su brojne druge organizacije, poput udruga Blokirani i Pokrenimo Hrvatsku, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, nekoliko sindikata, stranke Živi zid, branitelja i invalida Domovinskog rata koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja i dr.

Odluku o organizaciji masovnog prosvjeda Udruga Franak donijela je krajem ožujka, nakon propalih pokušaja dogovora rješenja za korisnike kredita vezanih uz švicarski franak unutar radne skupine sastavljene od predstavnika države, banaka i dužnika.

Udruga Franak je tada objavila da napušta pregovore u Ministarstvu financija "prvenstveno zbog neozbiljnosti sudionika radne skupine, te njihovog neshvaćanja veličine problema i posljedica po dužnike koje Udruga zastupa u pregovorima", te je zatražila ostavku guvernera HNB-a Borisa Vujčića.

Tijekom pregovora predstavnici Udruge Franak tražili su da se donese uredba sa zakonskom snagom kojom će se intervenirati i odrediti tečaj konverzije CHF indeksiranih kredita po početnom tečaju, te definirati da se nadalje primjenjuje fiksna kamatna stopa jednaka početnoj kamatnoj stopi.

Uredbom treba zabraniti i ovrhe nekretnina dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u CHF sve do donošenja odluke Vrhovnog suda o reviziji uloženoj na presudu Visokog trgovačkog suda u kolektivnom postupku.

Zahtjevaju i povrat preplaćenih sredstava dužnicima na temelju nezakonitih promjena kamatne stope te propisivanje metodologije određivanja fiksnog dijela kamate na temelju početne kamatne stope iz ugovora i početnog parametra za sve ostale postojeće kredite s promjenjivom kamatnom stopom u kunama i s valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, zagreb, udruga franal