Crna kronika

OTVORENO PISMO: Documenta poziva na rješavanje statusa jasenovačkih logoraša: To je skandalozno!

Odbijena tužba za priznanje statusa i prava 90-godišnjeg logoraša.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Udruga Documenta poslala je u utorak otvoreno pismo Vladi i nadležnim ministarstvima u kojem upozorava na "posljedice ukidanja opskrbnine i nepriznavanje patnje logoraša" nakon presude zagrebačkog Upravnog suda kojom je u ponedjeljak odbijena tužba za priznanje statusa i prava 90-godišnjeg logoraša ustaškog Koncentracijskog logora Jasenovac.

"Prosvjedujemo što od 1. siječnja 2014. nije primio ni kunu naknade i što su mu institucije Republike Hrvatske umjesto priznanja patnje priuštile bitku za priznavanje statusa. Vjerujemo da nije jedini preživjeli stradalnik koji se bori za svoj status i tražimo da iznađete primjereno rješenje", navodi Documenta u otvorenom pismu.

Podsjećaju da su u više navrata upozoravali na posljedice ukidanja opskrbnine i rizik kojem se civilne žrtve izlažu izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kao i Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te zamjene tog prava mogućim ostvarivanjam prava na zajamčenu minimalnu naknadu u nadležnosti Ministarstva socijalne politike i mladih.

"Opskrbnina je bila jedan oblik podrške za omogućavanje kvalitetnijeg života stradalnicima rata, koji su sada isključivo u kategoriji siromašnih građana koji svojim radom i imovinom ne mogu zadovoljiti osnovne egzistencijalne potrebe. Prema podacima Ministarstva branitelja do 31. prosinca 2013. godine 807 osoba je primalo opskrbninu (od čega 201 osoba kao civilni invalidi Drugog svjetskog rata a 91 kao partizanski ratni vojni invalidi). Donošenje ovih zakona po hitnom postupku, bez javne rasprave i pomno pripremljene analize, dovelo je u pitanje ostvarenje dosadašnjih stečenih prava korisnika, koja nisu bila isključivo socijalna, već su ulazila u obavezu Republike Hrvatske na priznanje patnje stradalnika. Pokazalo se da zakonima predviđeno stavljanje zabilježbe na imovinu nije bilo prihvatljivo za sve pa su neki odlučili podnijeti tužbu tražeći status civilnog invalida rata. Razlog odbijanja zahtjeva za utvrđenjem statusa logoraša jasenovačkog logora je nemogućnost podnošenja materijalnih dokaza da je zbog zatvaranja te preživljenog mučenja zadobio izvjesni invaliditet (veći od 20 posto što je zakonski propisan minimum)", stoji u pismu.

Smatraju skandaloznim da osobe koje su preživjele izgladnjivanje i torturu logora moraju ponovno uređivati svoj status.

Ističući da je civilizacijska obaveza Republike Hrvatske pronaći primjereno rješenje priznanja patnje svih civilnih žrtava rata Documenta od Vlade i ministarstava traži da javnost izvijeste koje je tijelo nadležno za izdavanje potvrda o uzroku i okolnostima stradavanja zatočenika logora Jasenovac i drugih ustaških, nacističkih i fašističkih logora kao i da izvijeste koliko je osoba – stradalnika rata i do nedavno korisnika prava na opskrbninu zatražilo te ostvarilo pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, a koliko se još uvijek bori za svoj status.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Documenta, jasenovac, logor, ratni zločini