Svijet

ABUJA: Novo oslobađanje 234 žena i djece taoca Boko Harama

Djevojke i žene ispričale su kako su bile natjerane na prisilan rad, na seksualno ropstvo, a morale su se boriti i na bojišnici zajedno s pobunjenicima.

Piše: PolitikaPlus

Nigerijske vlasti oslobodile su 234 žena i djece taoca koje je teroristička skupina Boko Haram držala na sjeveroistoku zemlje, objavila je vojska u subotu.

 

Taoci su oslobođeni u četvrtak u zonama Kawuri i Konduga šume Sambisa, piše u priopćenju nigerijskog glavnog stožera, i to nakon oslobađanja gotovo 500 drugih zatočenika zadnjih dana. "Evakuirani su i odvedeni s drugim bivšim taocima na mjesto gdje je u tijeku identifikacija", javlja vojska.

 

"Napad na šumu nastavlja se na različitim frontama", dodala je vojska objašnjavajući da napore usmjerava na "spašavanje civilnih taoca i rušenje svih terorističkih logora i njihove opreme" u šumi Sambisa.

 

Vojska je u četvrtak objavila oslobađanje 160 žena i djece. U utorak je bila oslobođena još jedna skupina od 300 zatočenica. Po Amnesty International, islamistički pokret Boko Haram oteo je oko 2000 žena od početka 2014. godine. Djevojke i žene ispričale su toj humanitarnoj organizaciji za ljudska prava da su bile natjerane na prisilan rad, na seksualno ropstvo, a morale su se boriti i na bojišnici zajedno s pobunjenicima.

 

Još se ne zna jesu li među oslobođenim djevojkama neke od 219 srednjoškolki koje je Boko Haram oteo 14. travnja 2014. u Chiboku te izazvao ogorčenje međunarodne javnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dijeca, žene, boko haram, taoci