Zagreb

SJEĆANJE: Prošlo je 20 godina od Martićeva raketiranja Zagreba

U tom napadu, koji je ponovljen i idućeg dana, poginulo je sedmero ljudi, a najmanje 176 ih je ranjeno.

Piše: PolitikaPlus

Na dan 2. svibnja 1995. godine, točno prije 20 godina, srpski pobunjenici napali su središte Zagreba raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem s tzv. "zvončićima" kako bi se osvetili za vojni poraz u operaciji "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, pri čemu je u samome gradskom središtu poginulo sedmero ljudi.

 

Bila je to osveta pobunjenih Srba za vojni poraz dan prije u akciji "Bljesak", što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao njihov tadašnji vođa Milan Martić. U tom napadu, koji je ponovljen i idućeg dana, poginulo je sedmero ljudi, a najmanje 176 ih je ranjeno.

 

Prve eksplozije u gradu čule su se 2. svibnja u 10,23 sati, kada je nekoliko projektila sa "zvončićima" ispaljeno iz raketnog sustava "Orkan" na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.

 

Sutradan, 3. svibnja, projektili su pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika "Centar" te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, među kojima je bilo i nekoliko stranaca.

 

Osobito su opasni bili mnogobrojni neeksplodirani "zvončići", njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo. Zbog zapovijedi za napad na Zagreb, Međunarodni sud u Haagu pravomoćno je za ratni zločin osudio Milana Martića na 35 godina zatvora. U spomen na taj dan, Zagreb od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995., koji se nalazi na uglu Vlaške i Draškovićeve ulice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obljetnica, raketiranje, zagreb