Hrvatska

SKUP ZAJEDNIŠTVA: Glogoški dao predsjedniku Vlade rok do četvrtka da započnu javni dijalog

Ako niste spremni na zajedništvo tada to javno recite, dodao je i ponovio da će 30. svibnja krenuti na Trg svetog Marka i da će tada netko morati otići.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Porukom predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću da do četvrtka, kada će biti 200 dana da branitelji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, započne javni dijalog pred medijima, da se izbjegnu manipulacije, laži i obmane kojima se njegova Vlada služi, koju je poslao predsjednik Udruge 100 postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški, završio je "Skup zajedništva 100 posto za Hrvatsku – Zajedno do pobjede", u organizaciji hrvatskih branitelja koji više od 190 dana prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja.

Obrativši se nakon višesatnog zabavnog programa i nastupa kulturno umjetničkih društava, Glogoški je pred desetak tisuća okupljenih branitelja iz cijele zemlje te građana rekao da mjesecima nema razumijevanja za branitelje, ali i naglasio kako "mi nismo u Savskoj samo zbog hrvatskih branitelja nego zbog svakog malog čovjeka koji živi u Hrvatskoj."

"Podsjećam na riječi koje smo zadnji put izrekli na ovome mjestu da je mali korak od Trga bana Jelačića do Trga svetog Marka. Ako ne možete osigurati budućnost hrvatskom narodu, odstupite, ako ne prije, onda na Dan državnosti 30. svibnja," poručio je Glogoški.

Naglasio je da i zbog smrti Nevenke Topalušić, koja je preminula prvih dana prosvjeda, imaju obavezu, ne samo prema njoj nego i prema svima onima koji su dali život za slobodnu i samostalnu Hrvatsku.

Optužio je vlast da 195 dana nema razumijevanja za branitelje, ali ni za blokirane, Udruge Franak, radnike i seljake kao i za radnike uništenih i opljačkanih poduzeća, a njegov govore često je bio prekida pljeskom i povicima "Đuro Đuro", te "u boj za narod svoj".

Također, zamjerio je između ostalog da vlast nema razumijevanja i da nema želje za razgovor ni sa kim. Iznio je niz kritika prema hrvatskoj vlasti da izbjegava dijalog, obmanjuje građane te da izjednačava agresora i branitelje u pravima. Poručio je i onima, kako je rekao, koji imaju obavezu prema hrvatskom narodu da ako nisu spremni na zajedništvo i tako krenuti u hrvatsku budućnost neka odstupe, što su nazočni pozdravili burnim odobravanjem.

"Nemamo vremena čekati kraj vašeg mandata. Do četvrtka se odlučite jeste li spremni sudjelovati u zajedništvu ili niste, naglasio je Glogoški. Ako niste spremni na zajedništvo tada to javno recite, dodao je i ponovio da će 30. svibnja krenuti na Trg svetog Marka i da će tada netko morati otići.

Inače, današnji skup okupio je brojne branitelje iz svih dijelova zemlje kao i građana, a nastupili su brojni pjevači i kulturnu umjetnička društva. Organizatori su posebno zamjerili što je prvo bilo odobreno pa potom zabranjeno klapi HRM "Sveti Juraj" nastup na ovom skupu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branitelji, đuro glogoški, prosvjed