Hrvatska

PRIJEDLOG: Reformisti: Neka Vlada hitno zbrine varaždinsko smeće

Nedvojbeno je da Varaždin nema rješenje, a s obzirom na pokrenuti upravni postupak, očito je da ga nema ni resorno Ministarstvo

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborska zastupnica Narodne stranke – reformista Natalija Martinčević predložila je Hrvatskom saboru da obveže Vladu na hitno poduzimanje mjera kako bi se u najkraćem roku zbrinulo 130 tisuća tona varaždinskog smeća, a da novce za to osigura u državnom proračunu.

 

"Tražim to u interesu zaštite građana Varaždina i Varaždinske županije", piše Martinčević u prijedlogu zaključka koji je poslala u saborsku proceduru, ne navodeći procjenu sredstava potrebnih za zbrinjavanje smeća.

 

Grad Varaždin, napominje, nije riješio problem smeća koje se već više od deset godina skuplja na ulazu u grad, a rješenje se ni ne nazire. Zastupnica podsjeća i kako 'stoje' stvari sa zbrinjavanjem smeća.

 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije osigurao sredstva za sufinanciranje zbrinjavanja, što je predložio varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

 

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode još je u studenom 2013. preuzelo odgovornost za zbrinjavanje, raspisalo natječaj koji je, međutim, poništila Komisija za kontrolu javne nabave. Ministarstvo je nakon toga pokrenulo upravni spor čije je trajanje krajnje neizvjesno, a praksa govori da se radi o dvije do tri godine, navodi Martinčević te ističe kako je "potpuno neprihvatljivo da se rješenje problema odgađa za tako dugo razdoblje".

 

"Nedvojbeno je da Varaždin nema rješenje, a s obzirom na pokrenuti upravni postupak, očito je da ga nema ni resorno Ministarstvo, zbog čega Fond ne može sufinancirati zbrinjavanje smeća", piše Martinčević. Stoga traži da Vlada prezme 'stvar u svoje ruke' te u najkraćem mogućem roku, proračunskim novcem, riješi "najveći ekološki, zdravstveni i financijski problem Varaždina, njegove županije, ali i regije".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

smeće, varaždin, reformisti