Hrvatska

BLEIBURŠKA TRAGEDIJA: Bušić i Glasnović poveli 12. nacionalno i vjersko hodočašće

Oni će na svom putu zastati kod još 13 masovnih grobnica koje su nastale u tjednima i mjesecima kad na području Hrvatske i Slovenije nije bilo ustaških, domobranih ni njemačkih vojnika.

FOTO: Ante Gugo
Piše: Ante Gugo

 I ove godine iz Zagreba su krenulči hodošanici na put do Bleiburga. Prvo ovakvo hodočašće održano je 2003. godine kad su don Ante Jelić i don Nikola Lovrić krenuli putem koji im je opisao fratar iz Rame koji je preživio Križni put. Predvođeni bivšom europarlamentarkom Zdravkom Bušić i umirovljenim generalom Željkom Glasnovićem 18 hodočasnika je krenulo od mjesta masovne grobnice na zagrebačkoj Kustošijanskoj cesti.

 

 

Poslije kraće molitve pokraj križa koji obilježava jednu od brojnih podsljemenskih masovnih grobnica, a u kojoj je sudjelovao i Dario Kordić, skupina od 18 hodočasnika krenula je pješke na put do Bleiburga. Oni će na svom putu zastati kod još 13 masovnih grobnica koje su nastale u tjednima i mjesecima kad na području Hrvatske i Slovenije nije bilo ustaških, domobranih ni njemačkih vojnika. Uz masovnu grobnicu u naselju Kustošija te masovne grobnice simboliziraju 14 postaja križnog puta.

 

 

 


Hodočasnici će svakog dana preći između 28 i 44 kilometara. Usput će ih dočekivati uglavnom svećenici, ali i drugi ljudi koji podržavaju njihovu inicijativu da se molitvom i hodočašćem nedopusti zaborav jednog od najsttrašnijih zločina u ljudskoj povijesti.


Koliko je tih masovnih grobišta na putu od Zagreba do Bleiburga najbolje svjedoči činjenica da u ovih 12 godina redovnog održavanja hodočašća na kojem se svaki put obiđe 14 postaja Križnog puta hodočasnici nikad nisu bili dva puta na istom mjestu.

 

 


Na Križni put ove godine su krenuli: don Anto Jelić, don Nikola Lovrić, Darko Zeko, Bruno Đurasek, Stjepan Jelić, Ivan Trtan, Kata Trtan, Zdravka Bušić, Snježana Brzica, Josip Vidović, Ivo Brajko, Ante Dujić, Željko Glasnović, Marinko Šušak, Tomislav Bubalo, Dragutin Bosak, Andrija Livančić i Ivan Zeko.


Oni i u Bleiburg trebali stići 15. svibnja u večernjim satima.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hodoščaće