Svijet

MAKEDONIJA: Prosvjed u Skoplju: Nezadovoljni građani traže ostavku vlade

Uz makedonske, ali i albanske zastave i povike "Pobjeda, pobjeda" prosvjednici su se okupili u ulici gdje je smještena zgrada vlade.

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

Više od 20.000 ljudi okupilo se u nedjelju u Skoplju tražeći ostavku konzervativnog makedonskog premijera Nikole Gruevskog i njegove vlade optužene za korupciju i nezakonito prisluškivanje velikih razmjera.

Uz makedonske, ali i albanske zastave i povike "Pobjeda, pobjeda" prosvjednici su se okupili u ulici gdje je smještena zgrada vlade.

"Ostat ćemo koliko treba sve do konačne pobjede, do ostavke premijera", rekao je Aleksandar Krstevski, psiholog iz Kumanova.

U subotu je u intervjuu za lokalnu televiziju NOVA oporbeni čelnik ljevice Zoran Zaev izjavio da će prosvjednici ostati na trgu sve dok vlada ne podnese ostavku.

"Nekih 4.600 ljudi, uglavnom mladih ljudi, reklo je 'Ostat ćemo ovdje", rekao je Zaev.

Manji antivladini prosvjedi održavaju se tjednima u Skoplju u kojem oporba optužuje vlast za korupciju i mito.

Makedonski premijer Nikola Gruevski poručio je u subotu, uoči velikog prosvjednog skupa, da "ni u kojem slučaju ne kani podnijeti ostavku ili pristati na prijelaznu vladu" te da bi "ostavka bila kukavičluk".

Gruevski je ponovno ustvrdio, iako za to nije iznio dokaze, da iza oporbe i njezina vođe Zaeva stoje strane obavještajne službe koje ga žele maknuti s vlasti.

Trojica premijerovih suradnika - ministri unutarnjih poslova, transporta i obavještajnih služba podnijeli su ostavku.

"To je manevar kojim se nastoji održati na životu" vlada premijera Gruevskog, smatra sveučilišni profesor Muamer Pajaziti i dodaje "Oporba i javno mnijenje neće prihvatiti takvo rješenje. Sada je je pravi trenutak za promjenu koju predvodi oporba. Malo pomalo stvara se široka koalicija".

Oporba optužuje vlast za korupciju i prisluškivanje 20.000 građana, uključujući političare, novinare i crkvene velikodostojnike.

Vladajuća stranka (VMRO-DPMNE) pak optužuje oporbu za špijunažu i za pokušaje destabiliziranja zemlje. VMRO i Gruevski pozvali su pak svoje pristaše na njihov prosvjed najavljen za ponedjeljak u Skoplju.

Neće biti rješenja nasiljem jer je vlast osvojena na izborima, rekao je još u subotu Gruevski, premijer od 2006., koji je ponovno osvojio vlast na prijevremenim izborima u travnju.

Makedonija, bivša jugoslavenska republika od 2,1 milijuna stanovnika od kojih su četvrtina Albanci, od početka godine proživljava duboku političku krizu.

Zaev je građane pozvao da prosvjede održe "u miru i dostojanstveno", a u priopćenju njegove stranke SDSM poručuje se "Budimo ujedinjeni protiv nasilja i za povratak demokracije".

Skup u nedjelju organiziran je tjedan dana nakon silovitih sukoba u Kumanovu između makedonskih snaga sigurnosti i oružane skupine navodnih albanskih gerilaca u kojima je ubijeno ukupno 18 osoba, od čega osam policajaca. To nasilje pobudilo je strahovanja od povratka na 2001., kada je oružjem albanska gerila tražila više prava za albansku manjinu.

Već deset godina kandidatkinja za pristup Europskoj uniji i NATO-u Makeodnija nije daleko odmaknula u pregovorima zbog protivljenja Grčke, koja Skoplju zamjera korištenje povijesnog grčkog imena Makedonija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, makedonija, skoplje