Komentari

KOMENTAR RAFAELA JURČEVIĆA: Omogućuje li ideološka ofenziva ljevice uvjerljiviju pobjedu HDZ-a na izborima?

Ideološka ofenziva ljevice služi prvenstveno ka izazivanju moralne panike.

Piše: Rafael Jurčević
Inzistiranje na ideološkim temama bi se vrlo lako moglo obiti od glavu ljevici. Zadnji tjedni su opet pokazali kako teme nabijene ideologijom i neračišćenim povijesnim računima dosta lakše mobiliziraju ljude nego ekonomske teme.

Uobičajeno pravilo zadnja dva desetljeća u Hrvatskoj su žestoki ideološki sukobi i sporovi oko komunizma, antifašizma i ustaštva. Te rasprave traju cijelu godinu, ali svoj klimaks dosegnu u tjednima kad se daje počast žrtvama Jasenovca i Bleiburga. Ni ove godine nismo propustili recikliranje starih rasprava, ideja i osoba.

Ideološki sukobi ove godine su počeli sa početkom mandata Kolinde Grabar Kitarović. Njezino izbacivanje Titove biste sa Pantovčaka je dovelo do žustrih reakcija sa ljevice. Te reakcije su dobrodošle ljevici da iskoristi ideološke sukobe kako bi mobilizirala svoje birače u borbi protiv  "puzajućeg fašizma". Niz lijevih intelektualaca, novinara, političara, povjesničara itd. u zadnje vrijeme upozoravaju preko medija da u Hrvatskoj jača porast govora mržnje, ustaštva i povijesnog revizionizma. Za porast govora mržnje i povijesnog revizionizma uglavnom se optužuje Karamarko, HDZ te mediji bliski njima.

Borba ljevice protiv govora mržnje i povijesnog revizionizma se uglavnom sastoji u grčevitoj obrani lika i djela Josipa Broza Tita, te njegove vladavine. Tvrdoglavo inzistiranje na obrani njegovog lika i djela te njegovog povijesnog nasljeđa, relativiziranje zločina i negativnih strana njegove vladavine, te mitologiziranje pozitivnih strana njegove vladavine samo daju na argumentima desnici. Borbu protiv govora mržnje, povijesnog revizionizma itd. ljevica treba strogo odvojiti od obrane titoizma i komunističkog nasljeđa, inače je ta borba već u startu izgubljena. Ljevica u Hrvatskoj se jasno treba jasno odrediti prema prošlosti, te naći nova uporišta iz kojega će crpiti svoj ideološki legitimitet.

Ideološka ofenziva ljevice služi prvenstveno ka izazivanju moralne panike, te mobiliziranju vlastitih birača na sljedećim izborima. Loši ekonomski rezultati, krajnja nepopularnost ministara i Vlade ne ide na ruku aktualnoj političkoj garnituri na ruku, a jedina nada im je velika nepopularnost Karamarka po anketama. Inzistiranje na ideološkim temama bi se vrlo lako moglo obiti od glavu ljevici. Zadnji tjedni su opet pokazali kako teme nabijene ideologijom i neračišćenim povijesnim računima dosta lakše mobiliziraju ljude nego ekonomske teme. Iako se u početku smatralo kako Karamarko sam sebi šteti sa otvaranjem ovih tema i smanjuje šanse za izglednu izbornu pobjedu, zadnja ofanziva ljevice mu ide na ruku. Ne samo što se javna rasprava svela na teme koje mu leže i što se time ne otvaraju rasprave o nedovršenom gospodarskom programu HDZ-a, već i što će ovako puno lakše dobiti materijala za mobiliziranje vlastitih birača.

Ovakav tip ideologiziranog javnog diskursa o antifašizmu i fašizmu ne koristi također ni novim listama i opcijama u politici. Zadnjih tjedana je primjetan i pad popularnosti Oraha i Živog zida, te ostalih na izbornim anketama. Ako su prije par mjeseci te opcije mogle nametnuti teme koje im odgovaraju u središte javne rasprave, sada to više nije moguće. Ako se nastavi i u budućnosti sa forsiranjem ovih tema, gotovo je sigurno da će to koristiti uglavnom HDZ-u i da će omogućiti Karamarku što uvjerljiviju pobjedu na sljedećim izborima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ideologija, hdz, sdp, rafael jurčević, podjele