Hrvatska

NOVE STRANKE I INICIJATIVE: Imaju li Ivo Josipović i Drago Prgomet šanse?

Ne očekujem veliki prevrat u Hrvatskoj poput onoga koji se dogodio u Sloveniji, gdje je na izborima pobijedio 'treći put', kaže Nenad Zakošek.

Piše: PolitikaPlus

Osnutak novih političkih inicijativa i stranaka - bila je tema emisije HRA 'U mreži Prvoga'. Rađaju li se one zbog nesposobnosti postojećih stranaka da odgovore na probleme u društvu ili zbog nedostatka demokracije u strankama? Imaju li politički disidenti izgleda razbiti politički duopol HDZ-a i SDP-a? O tome u Mreži Prvog govore Ivo Josipović, Drago Prgomet i Nenad Zakošek.

Drago Prgomet je ponovio kako je osnovao udrugu Hrid (ne političku stranku) i nudi dijalog kao temelj dobrih rješenja. Na dijalog i konsenzus pozvao je sve građane i političke stranke. Pri tome ćemo nuditi konkretna rješenja, naglasio je. Dodao je kako udruga Hrid neće sudjelovati na predstojećim parlamentarnim izborima, ali će na tim izborima on sudjelovati kao neovisni kandidat. Apelirao je na promjenu izbornog zakona u smislu u kojemu je to predložila Martina Dalić.

Ivo Josipović je kazao kako ljevica u Hrvatskoj nema autentičnog zagovornika, zato je osnovao stranku Naprijed Hrvatska - progresivni razvoj. Smatra kako veliki stranački blokovi potenciraju 'ideološke podjele' jer nemaju kvalitetnih rješenja. Njegovoj ekipi pridružit će se Josip Kregar, operna diva Dunja Vejzović, Anto Nobilo, Nikica Gabrić i Ivica Pančić. Nije želio govoriti o njihovom konkretnom angažmanu - od članova njegove stranke očekuje da se sami predstave javnosti. Ponovio je kako nije najavio koaliciju s SDP-om, već samo konstatirao kako imaju slično političko opredjeljenje. Nakon izbora, najavio je - koalirat će sa strankama koje su spremne na korjenite promjene.

Nenad Zakošek kazao je kako su stranke u Hrvatskoj hijerarhijski ustrojene i nema mjesta 'odmaku'. Ali su isto tako, dodao je, suočene su s gospodarskom krizom, problemima u društvu i 'padom, vlastite legitimnosti'. Ne očekuje veliki prevrat u Hrvatskoj poput onoga koji se dogodio u Sloveniji, gdje je na izborima pobijedio 'treći put'. Ne možemo biti sigurni kako će se stvari odvijati, zaključio je Zakošek, a za primjer je naveo primjer 'Živog zida'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

treći put, stranke, nenad zakošek, ivo josipović, drago prgomet