Zagreb

IZABRAN: Marijan Klarica novi dekan Medicinskoga fakulteta u Zagrebu

Profesor Klarica, koji je do sada obnašao dužnost prodekana za upravu i poslovanje, tako će dekanske ovlasti preuzeti od akademika Davora Miličića.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pročelnik Katedre za farmakologiju Medicinskoga fakulteta (MEF) Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Marijan Klarica izabran je u srijedu na sjednici Fakultetskog vijeća za novoga dekana toga fakulteta na dvogodišnje mandatno razdoblje od akademske godine 2015./16. do 2017./18. akademske godine.

Profesor Klarica, koji je do sada obnašao dužnost prodekana za upravu i poslovanje, tako će dekanske ovlasti preuzeti od akademika Davora Miličića koji je za dekana MEF-a izabran u svibnju 2009. godine i do sada je bio na toj dužnosti.

Marijan Klarica rodio se 1960. godine u Benkovcu. Diplomirao je i doktorirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je zaposlen od 1985. godine, a sada je u zvanju redovitog profesora, priopćila je Služba za odnose s javnošću MEF-a.

Područje znanstvenoga djelovanja Marijana Klarice je temeljna medicina - neuroznanost i farmakologija, a uže područje rada farmakologija i patofiziologija cerebrospinalnog likvora i intrakranijskog tlaka.

Profesor Klarica objavio je više od 200 znanstveno-stručnih publikacija od kojih su 42 u bazi podataka WoS (Web of Science) citiranih više od četiri stotine puta, a h-indeks (pokazatelj znanstvene uspješnosti istraživača koji istovremeno uzima u obzir znanstvenu produktivnost istraživača, mjerenu brojem objavljenih radova, te utjecaj brojem citata tih radova u drugim radovima) je 12.

Marijan Klarica dobio je 2014. godine Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj za područje medicinskih znanosti za značajno znanstveno otkriće objavljeno 2013. i 2014. godine u dva znanstvena rada o novom poimanju fiziologije i patofiziologije likvora, hidrocefalusa i intrakranijskog tlaka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

medicinski fakultet, dekan, marijan klarica