Crna kronika

BEOGRAD: Preglasani suci ICTY-ja: Odluka o Šešelju preuranjena i neopravdana

Zahtjevu da Šešelj bude hitno vraćen protive se Bakhtiyar Tuzmukhamedov i Koffi Kumelio Afande.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Suci Haškog tribunala koji su odbili potpisati zahtjev za hitan povratak optuženika Vojislava Šešelja s privremene slobode u pritvor u Scheveningenu uvjereni su da je odluka Žalbenog vijeća preuranjena i neopravdana, tvrdi u četvrtak beogradski tisak.

 

Zahtjevu da Šešelj bude hitno vraćen u Nizozemsku protive se suci Bakhtiyar Tuzmukhamedov i Koffi Kumelio Afande. U zajedničkom mišljenju oni su ocijenili preuranjenom odluku Žalbenog veća ICTY-a da se vođa Srpske radikalne stranke (SRS) do 26. svibnja ili čim to bude izvedivo stavi pod nadzor dužnosnika ICTY-a, piše današnja Politika. List navodi zajedničko stajalište Tuzmukhamedova i Afandea da Žalbeno vijeće nije bilo upućeno u povjerljive informacije o Šešeljevu teškom zdravstvenom stanju.

 

Bilo bi "razumnije" da je Žalbeno vijeće Pretresnom "ostavilo potreban manevarski prostor" da "sagleda sve relevantne faktore" za opoziv privremenog puštanja na slobodu, ocijenili su ti suci, kako prenosi srbijanski list. Politika prenosi njihovu ocjenu da je "odluka većine članova Žalbenog vijeća preuranjena i neopravdana"” te podsjeća da nalog Žalbenog vijeća nisu potpisala dvojica od pet sudaca.

 

Srbijanskom ministarstvu pravde je početkom tjedna stigao zahtjev ICTY-ja za povratak Šešelja u pritvor po kojem će, kako je priopćeno, “postupiti sukladno domaćim zakonima i principima međunarodnog prava”. Predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju sa Haaškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će “Šešelj biti tema na nekoj od idućih sjednica vlade, ali tek kada Srbija dozna sve aspekte slučaja”. Prema zahtjevu zaprimljenom iz Den Haaga, Šešelj je već 26. svibnja trebao otputovati natrag u sheveningenski pritvor.

 

Srbija će od Haškog tribunala zatražiti dodatna objašnjenja, rekao je Ljajić i dodao da se “u Srbiji poštuju rokovi Srbije”, a ne oni koji su sada postavljeni i koji nisu realno izvodljivi. Šešelj je beogradskim medijima ponovio da se neće dragovoljno predati, ali neće ni bježati niti će surađivati.

 

“Moraju me nositi na aerodrom. Ako se pokrene zakonom propisana procedura za isporuku, ja ću u njoj sudjelovati i iznijeti svoju obranu, ali mislim da je izručenje protupravno”, rekao je Šešelj. Od studenoga je Šešelj na privremenoj slobodi zbog lošeg zdravstvenog stanja, no od tada su na njegove izjave i govor mržnje reagirale i donijele rezolucije razne ustanove od Hrvatskog sabora do Europskog parlamenta.

 

Haško tužiteljstvo je još 14. travnja zatražilo da se Šešelju hitno naredi povratak u pritvor, a njegovi liječnici su u međuvremenu ocijenili da bi zbog njegova teško narušenog zdravlja povratak u pritvor Haškog tribunala “bilo ubojstvo s predumišljajem”.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

haški suci, haag, vojislav šešelj, beograd, srbija