Hrvatska

PROSVJED: Đuro Glogoški: Zašto bi hrvatska policija napadala hrvatske branitelje?

'Zašto bi hrvatska policija napadala hrvatske branitelje kad oni tu nisu u prosvjedu, nego samo iščekuju razgovor s premijerom?'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata 1. skupine Đuro Glogoški najavio je u četvrtak navečer na konferenciji za novinare da će na Markovom trgu branitelji ostati dok ih ne primi premijer Zoran Milanović, a upitao je kakav bi to oni bez ruku i nogu pružali otpor u slučaju policijske intervencije.

"Zašto bi hrvatska policija napadala hrvatske branitelje kad oni tu nisu u prosvjedu, nego samo iščekuju razgovor s premijerom?" upitao se Glogoški na konferenciji za novinare na kojoj zbog policijske blokade nije bio dio novinara. Policija ih je poslije ipak propustila do Markova trga uz predočenje novinarske iskaznice, a propušta još samo stanare okolnih ulica.

Glogoški je na konferenciji za novinare istaknuo da su se branitelji okupili iz raznih dijelova zemlje te da se okupljaju i u drugim gradovima.

Na Markovom trgu okupljeni branitelji povremeno skandiraju "U boj u boj za narod svoj", mašu zastavama, a oko njih je interventna policija koja je blokirala prilaze trgu. Glogoški je prije izjavio da je policija blokirala prilaze Markovu trgu te zabranjuje da se bolesnim ljudima donesu lijekovi i kolegama da im se pridruže.

Prema neslužbenim najavama iz braniteljskih redova, iako dozvola za okupljanje ističe u 22 sata, oni se nemaju namjeru maknuti s Markovog trga.

Iz Vlade je najavljeno da razgovora s premijerom Zoranom Milanovićem u četvrtak neće biti, a ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić najavio da će, u skladu sa zakonom, nakon 22 sata branitelji biti uklonjeni s Markovog trga.

Ministar branitelja Predrag Matić za središnji Dnevnik HRT-a izjavio je da na Markovu trgu prosvjeduje jedna manja militantna skupina koja svojom retorikom u šaci drži sve ostale branitelje.

Član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici stranke ustvrdio kako iza prosvjeda branitelja na Markovu trgu stoje predsjednik i glavni tajnik HDZ-a Tomislav Karamarko i Milijan Brkić te čitav HDZ te da je to opetovani napad na institucije države.

"Ovo je opetovani napad na institucije države i želimo jasno reći da iza toga stoje Tomislav Karamarko, Milijan Brkić i HDZ. HDZ se opet skriva iza ljudi koji su u ratu izgubili sve, nemaju hrabrosti izići pred građane i reći što žele. Ne razgovaraju o programima, gospodarstvu i budućnosti, nego nas vraćaju u prošlost. U trenutku kad Hrvatska izlazi iz recesije, HDZ pribjegava metodama iz prošlosti, širi podjele i napada hrvatske institucije", ustvrdio je Grbin.

Na pitanje što bi policija trebala učiniti ako branitelji na Trgu ostanu i nakon 22 sata, odgovorio je kako je to već pojasnio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

"Ministar je danas vrlo jasno poručio kakav je zakon i na koji način policija mora djelovati. Ja se toplo nadam da će razum prevladati i da će hrvatski branitelji odlučiti poštovati hrvatske zakone, na isti način kako to čine svi drugi prosvjednici koji su u zadnje 2,5 godine bili na Markovu trgu", kazao je Grbin.

Dodao je kako vjeruje da "nasilja i prolijevanja krvi neće biti". "Ali, ako do toga dođe, vrlo je jasno tko je za to odgovoran – onaj tko poštuje i provodi hrvatske zakone, ili onaj tko ih svjesno krši i tko tijekom dana najavljuje da će ih kršiti", kazao je Grbin te poručio kako policija mora poštovati i provoditi zakone.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, branitelji, Đuro Glogoški