Hrvatska

ODLUKA: Branitelji-prosvjednici namjeravaju probdjeti u crkvi sv. Marka

U crkvi je već pripremljena voda za piće. Branitelji pomažu da u crkvu uđu najteži invalidi te unose i stolice, zastave, transparente.

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski branitelji, koji su se u četvrtak okupili na Markovom trgu i najavili da će tamo ostati dok ih ne primi premijer Zoran Milanović, oko 21,30 sati počeli su ulaziti u crkvu sv. Marka kako bi zaobišli zakonsku zabranu javnog okupljanja na tom trgu nakon 22 sata, neslužbeno se doznaje od organizatora prosvjeda.

U crkvi je već pripremljena voda za piće. Branitelji pomažu da u crkvu uđu najteži invalidi te unose i stolice, zastave, transparente. Markov trg i okolne ulice i dalje su blokirane jakim policijskim snagama.

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić najavio da će, u skladu sa zakonom, nakon 22 sata branitelji biti uklonjeni s Markovog trga.

U taj sat, kada se očekuje rasplet situacije, novinari okupljeni iz hrvatskih i uglavnom regionalnih medija čekaju i reakciju nekoga od vođa prosvjeda.

Na pitanje što će se događati poslije 22 sata za Dnevnik Nove TV pojasnio je Vlado Dominić, ravnatelj policije:

"Policija će raditi sukladno zakonu. Ići ćemo najprije u dijalog s prosvjednicima da napuste prostor trga, a onda ćemo se dogovoriti s djelatnicima Policijske uprave zagrebačke što dalje ako odbiju. Ako uđu u crkvu sv. Marka, više nisu na prostoru Markovog trga gdje je dozvoljeno okupljanje do 22 sata. U crkvi mogu biti", rekao je.

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata 1. skupine Đuro Glogoški najavio je predvečer na konferenciji za novinare da će na Markovom trgu branitelji ostati dok ih ne primi premijer Zoran Milanović, a upitao je kakav bi to oni bez ruku i nogu pružali otpor u slučaju policijske intervencije.

"Zašto bi hrvatska policija napadala hrvatske branitelje kad oni tu nisu u prosvjedu, nego samo iščekuju razgovor s premijerom?" upitao se Glogoški.

Iz Vlade je najavljeno da razgovora s premijerom Zoranom Milanovićem u četvrtak neće biti, a ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić najavio da će, u skladu sa zakonom, nakon 22 sata branitelji biti uklonjeni s Markovog trga.

Ministar branitelja Predrag Matić za središnji Dnevnik HRT-a izjavio je da na Markovu trgu prosvjeduje jedna manja militantna skupina koja svojom retorikom u šaci drži sve ostale branitelje.

Član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici stranke ustvrdio kako iza prosvjeda branitelja na Markovu trgu stoje predsjednik i glavni tajnik HDZ-a Tomislav Karamarko i Milijan Brkić te čitav HDZ te da je to opetovani napad na institucije države.

"Ovo je opetovani napad na institucije države i želimo jasno reći da iza toga stoje Tomislav Karamarko, Milijan Brkić i HDZ. HDZ se opet skriva iza ljudi koji su u ratu izgubili sve, nemaju hrabrosti izići pred građane i reći što žele. Ne razgovaraju o programima, gospodarstvu i budućnosti, nego nas vraćaju u prošlost. U trenutku kad Hrvatska izlazi iz recesije, HDZ pribjegava metodama iz prošlosti, širi podjele i napada hrvatske institucije", ustvrdio je Grbin.

Na pitanje što bi policija trebala učiniti ako branitelji na Trgu ostanu i nakon 22 sata, odgovorio je kako je to već pojasnio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

"Ministar je danas vrlo jasno poručio kakav je zakon i na koji način policija mora djelovati. Ja se toplo nadam da će razum prevladati i da će hrvatski branitelji odlučiti poštovati hrvatske zakone, na isti način kako to čine svi drugi prosvjednici koji su u zadnje 2,5 godine bili na Markovu trgu", kazao je Grbin.

Dodao je kako vjeruje da "nasilja i prolijevanja krvi neće biti". "Ali, ako do toga dođe, vrlo je jasno tko je za to odgovoran – onaj tko poštuje i provodi hrvatske zakone, ili onaj tko ih svjesno krši i tko tijekom dana najavljuje da će ih kršiti", kazao je Grbin te poručio kako policija mora poštovati i provoditi zakone.

HDZ je odgovarajući na optužbe SDP-a ocijenio da vladajuća stranka za svoju nesposobnost u rješavanju problema pokušava optužiti druge te da društvo gura u atmosferu obračuna.

"SDP za svoju nesposobnost u rješavanju problema pokušava optužiti druge. Njihova nespremnost da otvore dijalog i poznata Milanovićeva parola "mi ili oni" naše društvo gura u atmosferu obračuna", navodi HDZ reagirajući na optužbe SDP-a.

HDZ ističe kako branitelji, poduzetnici, ali i svi obespravljeni i bez HDZ-a, itekako vide da "nas SDP-ova vlada vuče na dno".

"Otkako su branitelji u Savskoj, više puta smo se očitovali o tome da podržavamo legitimne braniteljske zahtjeve, da potičemo na dijalog, ali da iza tih prosvjeda ne stojimo", stoji u priopćenju HDZ-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, branitelji