Hrvatska

ODGOVOR NA OPTUŽBE: Tomislav Karamarko: Milanoviću su svi osim njega krivi za ono što se dogodilo na Markovu trgu

Svi su krivi. Kriva je predsjednica Republike, kriv sam ja, krivi su branitelji, a samo on je čvrsta uporišna točka. Ne znam čega.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u petak je monstruoznim optužbama nazvao prozivke premijera Zorana Milanovića da HDZ stoji iza braniteljksog prosvjeda, pa tako i iza onoga što se događalo na Markovu trgu, jer, kako je istaknuo, za ono što se događa krivi sve osim sebe.

"Svi su krivi. Kriva je predsjednica Republike, kriv sam ja, krivi su branitelji, a samo on je čvrsta uporišna točka. Ne znam čega", rekao je Karamarko na konferenciji za novinare. Istaknuo je da Milanović u svom obraćanju u Banskim dvorima nije odgovorio ni na jedno novinarsko pitanje, "već se samo čulo puno teksta, a malo toga racionalnog".

Odbacivši prozivke da HDZ stoji iza prosvjeda, rekao je da njegova stranka podupire branitelje u njihovim opravdanim zahtjevima i u svemu onom što je artikulacija njihova nezadovoljstva. Potencirano ih, dodao je, podržavaju i zahtjevu da razgovaraju osobno samo s premijerom, najdogovornijim i prvim čovjekom Vlade.

"Do kraja ćemo ih u tome podržavati. Ali nikako ne stojimo iza njih, nikako nismo u operativnom smislu povezani s njima, te nikako ne znamo i ne možemo predviđati što branitelji namjeravaju napraviti", kazao je Karamarko. Neozbiljnim i opasnim smatra što je premjer Milanović u istu priču uvukao i predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović.

Osvrnuo se i na Milanovićevu izjavu kada je, upitan ima li dokaze da HDZ stoji iza braniteljskog prosvjeda, odgovorio da se to jasno vidi po grimasama. "Zamislite, on to vidi po grimasama. Ne znam kako i ne znam čijim", kazao je Karamarko. Smatra to premijerovom neodgovornom tezom u cilju izvlačenja iz situacije i opravdavanja zbog nečinjenja u proteklih osam mjeseci.

Premijera Milanovića prozvao je za stvaranje atmosfere oštrih sukoba i podjela unutar hrvatskog društva uoči parlamentarnih izbora.

Prije no što su se branitelji povukli s Markova trga u prosvjednički šator, Karamarko je bio pozvao premijera da se još tijekom dana, a ne u ponedjeljak, sastane s braniteljima, kako njih i njihove obitelji ne bi ostavio u neizvjesnosti što će se događati preko vikenda.

"Zar premijer Milanović ne radi u petak popodne, zar mu je bilo teško prijeći tih desetak metara, doći do branitelja i otpočeti početak razgovora ili pregovora. Možda bi se dogovorili za nastavak. Još jednom ga pozivam da danas obavi svoj posao,jer je to njegov posao. Neka ne ostavlja Hrvatsku, branitelje i njihove obitelji u neizvjesnosti što će se događati ovaj vikend. To je doista neodgovorno", rekao je.

da se još tijekom dana, a ne u ponedjeljak, sastane s braniteljima kako Hrvatsku, branitelje i njihove obitelji ne bi ostavio u neizvjesnosti što će se događati ovaj vikend.

"Ljudski, može doći među prijatelje ako ih osjeća prijateljima. Ako ima respekt prema ljudima koji su se borili za Hrvatsku i dali dijelove tijela za nju. Zavrijedili su da dođe među njih, a ne treba im slati poruke preko novinara", dodao je predsjednik HDZ-a.

Upitan kako ocjenjuje postupanje policije, rekao je da mu je to teško reći, ali da bi volio čuti da nisu bili brutalni i prekoračivali svoja ovlaštenje, jer bi to bilo pogubno. Drži i da je to stresna situacija i za policajce, jer i među njima ima branitelja ili njihove djece.

Karamarko je izrazio žaljenje što je konferenciju za novinare morao posvetiti obraćanju premijera Milanovića, a ne govoriti o HDZ-ovu gospodarskom programu oporavka i zapošljavanja u Hrvatskoj, koji je pokazao novinarima. Izvijestio je da je u petak završen predzadnji susret s stručnjacima iz IFO instituta te još rade na provedbenim dokumentima koji će uskoro bit predstavljeni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branitelji, zoran milanović, tomislav karamarko, prosvjed