Mojbiz

UVOĐENJE REDA: Ministarstvo kreće s pojačanim nadzorom tržišta igara na sreću

Zakonom o igrama na sreću je propisana zabrana prodavanja, držanja, i bilo koja promidžba ili reklama inozemnih igara na sreću i nagradnih igara na području Hrvatske.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministarstvo financija u utorak je priopćilo da provodi pojačani nadzor priređivanja igara na sreću i njihova oglašavanja radi uvođenja reda na tom tržištu i suzbijanja nelojalne konkurencije, a pozvalo je i građane da ne sudjeluju u igrama klađenja putem interneta koje priređuju inozemne tvrtke jer se izlažu plaćanju visokih kazni.

 

Iz Ministarstva napominju da je Zakonom o igrama na sreću propisana zabrana prodavanja, držanja, poslovnog ustupanja, izdavanja, oglašavanja i bilo koja promidžba ili reklama inozemnih igara na sreću i nagradnih igara na području Hrvatske, a ta zabrana odnosi se i na pružatelja usluga i izdavača. Poslovno-ugovorni odnos kojim pravne osobe u Hrvatskoj prodaju i drže inozemne igre na sreću ili omogućavaju njihovo oglašavanje, promidžbu te reklamiranje prekršaj je za koji se pravna osoba kažnjava novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 kuna.

 

S obzirom da je dosad pokrenuto više desetaka prekršajnih postupaka vezanih uz kršenje te zakonske zabrane, Ministarstvo upozorava pravne osobe da svoje poslovanje usklade s propisanim zakonskim odredbama i ne izlažu se riziku plaćanja visokih prekršajnih kazni. Kako je na području Hrvatske sve učestalija pojava priređivanja igara na sreću putem interneta od strane inozemnih trgovačkih društava koja u Hrvatskoj nemaju pravo priređivanja igara na sreću, iz Ministarstvo navode da pripremaju i provedbu pojačanog nadzora sudjelovanja građana u inozemnim igrama na sreću.

 

Pritom se podsjeća da su priređivači igara na sreću koji imaju to pravo prema spomenutom zakonu, obveznici plaćanja naknada kojima se iz državnog proračuna financiraju društveno korisne aktivnosti te humanitarne, socijalne i sportske djelatnosti. "Strana trgovačka društva svojim nezakonitim obavljanjem djelatnosti priređivanja igara na sreću ne doprinose razvoju niti društvene niti gospodarske zajednice i nelojalna su konkurencija legalnim priređivačima koji su, za razliku od nelegalnih priređivača, obvezni svojim igračima garantirati isplate ostvarenih dobitaka", napominju.

 

Navode i da je prema Zakonu o igrama na sreću zabranjeno sudjelovanje u inozemnim igrama na sreću ako se ulozi uplaćuju na području Hrvatske te je propisana novčana kazna od 10.000 do 50.000 kuna za fizičke osobe koje postupe protivno toj zabrani. Ministarstvo stoga poziva građane da poštuju zakonsku zabranu i ne sudjeluju u igrama klađenja putem interneta koje priređuju strana trgovačka društva na području Hrvatske, čime se izlažu riziku plaćanja visokih prekršajnih kazni

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministarstvo financija, igre na sreću