Hrvatska

SUKOB INTERESA: Holy: Postoji rješenje za Pružne građevine kao bi se finacirali sredstvima EU-a

Postoji rješenje koje će omogućiti Pružnim građevinama, tvrtki kćeri HŽ Infrastrukture, da sudjeluju u natječajima koji se financiraju sredstvima EU-a.

Piše: PolitikaPlus/hina

Saborska zastupnica Mirela Holy (OraH) i predstavnici dvaju željezničarskih sindikata poručili su u utorak kako postoji rješenje koje će omogućiti Pružnim građevinama, tvrtki kćeri HŽ Infrastrukture, da sudjeluju u natječajima koji se financiraju sredstvima EU-a.

 

Službu za EU projekte trebalo bi izdvojiti iz HŽ Infrastrukture, čime bi se riješilo pitanje sukoba interesa, rekla je Holy na konferenciji za novinare. Sindikati, kaže, na to upozoravaju već tri godine, takav je model provela Slovenija i nije imala nikakvih problema zato što njihova tvrtka radi projekte koje financira EU.

 

Ako model postoji, zašto ga Vlada ne prihvati i tako spasi tvrtku koja zapošljava 1.400 radnika i važna je za opstanak niza kooperanata, pita Holy.

 

U odgovoru na pitanje o situaciji s Pružnim građevinama, koje je postavila Vladi, nije dobila ključni detalj – kako Vlada misli Pružnim građevinama omogućiti sudjelovanje u natječajima za gradnju pruga koje se financiraju iz europskih sredstava. Zbog toga je, kaže, stekla dojam da Vladi nije stalo do spašavanja najveće domaće građevinske tvrtke, te stvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta.

 

Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač izvijestio je da su sindikati, nakon što je poništen natječaj za prugu Dugo Selo-Križevci, angažirali odvjetničko društvo. Dobili su, kaže, mišljenje da osim kriterija sukoba interesa postoje i druga načela temeljem kojih se odlučuje o mogućnosti sudjelovanja poslovnih subjekata u projektima koje financira EU. Pronađen je slučaj u Grčkoj gdje je, unatoč sukoba interesa, Europski sud konstatirao da isključena tvrtka može raditi na tim poslovima, kaže Forgač.

 

Skupština HŽ Infrastrukture nanijela je štetu Pružnim građevinama kad im je naredila da se isključe iz natječaja za projekt gradnje drugog kolosjeka i obnove postojećeg na pruzi Dugo Selo-Križevci, ali je pritom oštećen i državni proračun.

 

Ako taj posao ne dobiju Pružne građevine, sasvim je sigurno da će to raditi strana tvrtka, a tada nema ni PDV-a, ni doprinosa, ni priljeva u proračun, kaže Forgač.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

, pružne građevine, mirela holy