Hrvatska

BANSKI DVORI: VLADA: Odluka za početak dokapitalizacije HPB-a u iznosu do 550 milijuna kuna

Današnja Vladina odluka prva je odluka koja će omogućiti pribavljanje sredstava sa strane države, ali i pronalaženje privatnih investitora.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlada je u srijedu donijela odluku o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta kojima se osigurava postupak dokapitalizacije Hrvatske poštanske banke (HPB) u iznosu do 550 milijuna kuna.

 

Tom Vladinom odlukom Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) zadužen je osigurati novac za potrebe dokapitalizacije HPB-a u iznosu do 550 milijuna kuna. Ta bi se sredstva koristila za dokapitalizaciju HPB-a sukladno pravilima o državnim potporama po pravnoj stečevini EU.

 

Dokapitalizacija HPB-a u iznosu od 550 milijuna kuna potrebna je kako bi ta banka ispunila zahtjev regulatora za minimalnom stopom adekvatnosti kapitala koja je trenutno ispod regulatornog minimuma. Za taj kapitalni zahtjev, Hrvatska narodna banka (HNB) dala je rok do 30. lipnja.

 

Ministar financija Boris Lalovac naglasio je na sjednici Vlade da je HPB stabilan i profitabilan, bez ugroze poslovanja. Objasnio je da Vlada ne može izravno uplatiti 550 milijuna kuna, budući da se radi o državnoj potpori te je Europska komisija zatražila i sudjelovanje privatnih investitora u dokapitalizaciji, u manjem iznosu.

 

U tom smislu, objasnio je, današnja Vladina odluka prva je odluka koja će omogućiti pribavljanje sredstava sa strane države, ali i pronalaženje privatnih investitora.

 

Vlada Saboru uputila prijedlog Obiteljskog zakona

 

Vlada je sa sjednice u srijedu u redovotu saborsku proceduru uputila prijedlog Obiteljskog zakona, što joj je naložio Ustavni sud u siječnju kada je suspendirao Obiteljski zakon koji je na snazi bio od 1. rujna 2014. godine. Resorna ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla je kako je riječ o prijedlogu zakona koji je Ustavni sud suspendirao "mimo odredbi koje Ustavnome sudu dopuštaju da suspendira jedan zakon".

 

Predloženi zakon sadrži manje nomotehničke izmjene i ispravke nejasnoći, dodala je te naglasila "da su zadržani svi instituti zbog kojih se išlo u ovako veliku reformu obiteljkog zaknodavstva" - od plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, obiteljskih medijatora, posebnih skrbnika. Upozorila je i da je Hrvatska u međuvremenu, zbog toga što nije postojala institucija obiteljskog skrbnika za osobe koje su lišene poslovne sposobnosti, izgubila još jednu presudu na Europskom sudu za ljudska prava.

 

"Građani će opet platiti cijenu neusklađenosti našeg zakonodavstva s konvencijama koj su potpisane u proteklom razdoblju", kazala je.

 

Zakonom koji je Vlada danas uputila u dva saborska čitanja tako se osigurava nastavak rada Centra za posebno skrbništvo, odnosno posebnih skrbnika koji su u njemu zaposleni kao zastupnici djece i osoba u odnosu na koje se vodi postupak lišenja poslovne sposobnosti. Omogućit će se i nastavak rada obiteljskih medijatora kao posebno educiranih stručnjaka čiji je rad usmjeren na pružanje pomoći strankama u sporu da svoj sukob pokušaju riješiti mirnim putem radi dobrobiti djeteta.

 

Ustavni sud suspendirao je Obiteljski zakon iz 2014. nakon što je primio 18 zahtjeva za ocjenom ustavnosti u kojima su udruge i pojedinci u pitanje dovodili gotovo cijeli tekst zakona, te je u primjenu vratio Obiteljski zakon iz 2003. godine

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dokapitalizacija, banka, hpb, vlada