Hrvatska

STAV: Prgomet poručio Karamarku: Licemjerno je prozivati tko je bio, a tko ne na Papinoj misi

To što sam vjernik i idem u crkvu ne znači da sam uzorniji građanin i bolji čovjek od drugih.

Piše: Ivan Klarić

Zamoljen da komentira kritike predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka zbog neodlaska u Sarajevo povodom dolaska pape Franje premijer Milanović ocijenio je kako je papin posjet BiH značajan te da je državnom tajniku Vatikana, prije mjesec i pol dana, pismeno predložio da se papa tijekom posjeta obrati Hrvatima u BiH, u smislu da tamo ostanu i grade dom, ali da ne bi bilo loše kada bi simbolički posjetio neki od povijesnih katoličkih samostana u srednjoj Bosni, koji su stoljećima čuvali zapadno kršćanstvo u BiH.

To nije napravljeno, ne ulazim u razloge zašto, ali smatram da bi to bilo dobro zbog Hrvata u BiH, i to je način na koji razmišljam o svom i našem narodu te nastojim biti s njima, a ne samo od izbora do izbora, kada mi treba neki kandidat. To je moj komentar, ovo drugo neću komentirati, jer je nedostojno, ocijenio je Milanović.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je u nedjelju da je "sramota" da nijedan predstavnik službene vlasti Hrvatske nije bio uz hrvatski narod, koji je u subotu tijekom posjeta pape Franje Sarajevu ponovno iskazao privrženost Katoličkoj crkvi te smatra da je aktualna hrvatska vlast ponovno iskazala potpunu otuđenost od vlastitog naroda. Istaknuo je kako je u subotu na jednom od središnjih događaja u svijetu tog dana, koji je imao i veliku političku važnost, papu dočekalo preko 60.000 ljudi, među kojima najviše Hrvata, katolika. Podsjetio je da se prema popisu stanovništva iz 2011. godine 86 posto Hrvata izjašnjava katolicima.

Na svom Facebook profilu, Karamarku je odgovorio Drago Prgomet, predsjednik udruge Hrvatska inicijativa za dijalog - HRID.

- Licemjerno je prozivati tko je bio, a tko ne na Papinoj misi. Misa nije politički poligon! To što sam vjernik i idem u crkvu ne znači da sam uzorniji građanin i bolji čovjek od drugih. Umjesto toga, bilo bi mnogo bolje da su političari barem pokušali doživjeti i razumjeti glavnu Papinu poruku u Sarajevu o miru, toleranciji i dijalogu. Ili to nije moguće budući da od sukoba žive i njime hrane svoje političko postojanje!?, poručio je Prgomet.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

papa franjo, tomislav karamarko, drago prgomet