Hrvatska

SAVSKA 66: Zašto Milanović nije ranije pokrenuo dijalog s braniteljima prosvjednicima?

'Jedini odgovoran za eskalaciju napetosti je Zoran Milanović.'

Piše: Ivan Klarić

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je da ultimatumi koje u razgovorima postavljaju hrvatski branitelji nisu dobri i da se s njima ne može nigdje doći, ali da će i dalje biti strpljiv i uporan.

Premijer Milanović je, na upit novinara da komentira posljednji ultimatum branitelja da imenuje novog pregovarača, umjesto ministra branitelja Predraga Matića, kazao kako, uz ostale zadaće koje ima, pokazuje maksimalnu volju te da su branitelji važni, ali da je najveći dio problema iz toga područja naslijeđen.

Ocijenio je kako je jedan dio te populacije, na žalost, nedovoljno zbrinut te da su neki ljudi prepušteni sami sebi, ali da se dio onoga što su branitelji naveli kao razloge za prosvjede može riješiti jako brzo.

Postoje neke principijelne zakonske stvari i pitanja funkcioniranja poretka, gdje trebamo malo duže razgovarati. Nemamo zaista ništa ni protiv koga, najmanje protiv branitelja HVO-a iz BiH, jer znamo kakav su doprinos dali obrani Hrvatske, ali ultimatumi nas ne vode nikamo i to nije dobro, poručio je premijer Milanović.

Dodao je kako će biti strpljiv i uporan, kao i prethodnih 7-8 mjeseci, uza sve druge zadaće i potrebe koje imaju hrvatski građani.

Premijer nije htio komentirati tvrdnje predstavnika braniteljskih udruga kako oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku imaju prevelika prava, kazavši samo da, ako je to istina, tome sigurno nije doprinio on ili njegovi ministri.

Ogroman dio toga stanja je naslijeđen, mogu prihvatiti određene prigovore da je bilo nekih nespretnosti s naše strane, neke stvari možemo možda popraviti, ali za ono što je sustavno zanemarivano 15-20 godina, ja u ovome kratkom razdoblju ne mogu odgovarati. Trebat će mi malo više vremena i povjerenja građana, ali to će ovisiti o svim građanima Hrvatske, kazao je Milanović.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže da je dobro da se razgovori vode iza zatvorenih vrata, jer kompromise se ne može uspostavljati pred navijačkom publikom.

- Nikad se racionalnim procesima ne može upravljati kad se uspostavi masovna dinamika, kad počne djelovati psihologija gomile. Dobro je kad se u donošenje političkih odluka uključe dionici, jasno je da svaka javna politika mora biti fiskalno restriktivna, i dobro je da se definira koja prava moraju, a koja ne mogu biti ostvarena u trenutnom fiskalnom okviru. Očito je da su branitelji u protestu spremni na takav razgovor i nije postojao niti jedan opravdan razlog da taj razgovor nije započeo prije eskalacije napetosti s kraja svibnja, kaže Gjenero i dodaje.
 
- Jedini odgovoran za eskalaciju napetosti je premijer Milanović, jer je odbijanjem razgovora htio stvoriti neizdrživu društvenu napetost. Iako je očito da HDZ nije dionik u ovom procesu, na najveću opozicijsku stranku relativno je uspješno prebacio odgovornost za izazivanje napetosti, a to što je nakon mjeseci odbijanja konačno ušao u pregovore nastoji prikazati kao svoju zaslugu za "smirivanje društvenih napetosti". Milanović jednostavno ne zna upravljati društvenim procesima, i zato i dalje postoji rizik da se i ovaj proces pretvori u novo žarište društvenih sukoba, na kraju će Davor Gjenero.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dijalog, prosvjed, zoran milanović, branitelji, davor gjenero