Svijet

REZOVI: HSBC kani ukinuti gotovo 50.000 radnih mjesta

Banka HSBC planira ukinuti gotovo 50.000 radnih mjesta, srezati poslovanje svoje investicijske banke, te smanjiti rizičnu imovinu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Banka HSBC planira ukinuti gotovo 50.000 radnih mjesta, srezati poslovanje svoje investicijske banke, te smanjiti rizičnu imovinu za 290 milijardi dolara kako bi poboljšala poslovne rezultate, objavila je u utorak ta četvrta po veličini europska banka.

 

Banka je to objavila na burzi u Hong Kongu uoči prezentacije za investitore i analitičare na kojoj će izvršni direktor Stuart Gulliver iznijeti detalje o svom drugom velikom strateškom planu otkad je preuzeo vodstvo banke početkom 2011. godine.

 

Rezovi, koji će zahvatiti gotovo petinu radne snage banke, odnosit će se na 25.000 zaposlenih u brazilskim i turskim podružnicama, koje banka planira prodati, te na 22.000 do 25.000 zaposlenih koji će dobiti otkaz zbog konsolidiranja poslovanja vezanog za IT i uredsko poslovanje te zatvaranjem poslovnica. Nakon tih rezova HSBC će imati oko 208.000 radnika s punim radnim vremenom, naprema 258.000 na kraju 2014. godine. Međutim banka ističe da će nakon tih rezova, koji bi trebali biti okončani do 2017., uslijediti zapošljavanje u područjima u kojima se očekuje rast. "Masakr osoblja nije nužno rješenje, osim ako uprava želi učiniti banku znatno manje složenom", rekao je James Antos, analitičar u tvrtki Mizuho Securities Asia.

 

HSBC je također najavio da će srezati svoju podružnicu za globalno bankarstvo i tržišta na manje od trećine sadašnje vrijednosti HSBC-ove bilance od 2.600 milijardi dolara, sa sadašnje razine od 40 posto.

 

Ulagači su tražili radikalnije rezove u investicijskoj banci, koju Gulliver vodi pet godina, a čije su prinose pogodili teški tržišni uvjeti.

 

Banka je snizila ciljani povrat na kapital na otprilike 10 posto do 2017., u usporedbi s prethodnim ciljem od 12 do 15 posto. Također je potvrdila da kani prodati svoje podružnice u Turskoj i Brazilu, dodavši da će zadržati nazočnost u tim zemljama u području usluga korporativnim klijentima. Banka je također istaknula da nova strategija nije samo rezanje, već da će ciljati i na rast u Aziji širenjem poslovanja vezanog za osiguranje i prisutnošću u kineskoj regiji Pearl River Delta.

 

Banka je utvrdila i 11 kriterija koje će koristiti za procjenu hoće li premjestiti svoje sjedište iz Londona u Aziju, vjerojatno Hong Kong. Kriteriji uključuju čimbenike kao što su ekonomski rast, porezni sustav i državne potpore za rast bankarskog sustava. HSBC je poručio da će završiti procjenu mogućeg preseljenja do kraja godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rezovi, otkazi, banka