Hrvatska

ODLUKA: Slovenija: Parlamentarni odbor za rad podržao produženje restrikcija za Hrvate

Restrikcije za hrvatske građane na slovenskog tržištu rada nakon 1. srpnja produžuju za dodatne tri godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Odbor za rad slovenskog parlamenta podržao je kao matično tijelo vladin prijedlog zakona kojim se restrikcije za hrvatske građane na slovenskog tržištu rada nakon 1. srpnja produžuju za dodatne tri godine, ali je iznesena i informacija da bi se to razdoblje moglo skratiti ako se nezaposlanost u Sloveniji bitnije smanji.

Zakon prema kojemu je velike rezerve izrazila najveća slovenska sindikalna središnjica, pa je početkom tjedna u zajedničkoj izjavi s hrvatskim Savezom samostalnih sindikata pozvala da se zakon povuče, ima potporu velike većine zastupnika različitih stranaka u parlamentu i vjerojatno će biti prihvaćen na plenarnoj sjednici kad se o njemu bude glasovalo, pokazala je rasprava na odboru.

Državni tajnik na slovenskom ministarstvu rada Peter Pogačar rekao je na sjednici da je vlada donijela takav zakon s dodatnim restrikcijama za tražitelje posla iz Hrvatske, koja je od 2012. godine u Europskoj uniji u kojoj načelno važi i načelo slobodnog kretanja i zapošljavanja, zbog trenutnog stanja na slovenskom tržištu rada.

Sloveniju karakterizira strukturna nezaposlenost te natprosječna stopa nezaposlenosti manje kvalificiranih i obrazovanih u kategoriji do 40 godina, a i u Hrvatskoj je vrlo mnogo upravo takvih tražitelja zaposlenja, što svjedoči da je i stanje na hrvatskom tržištu rada zabrinjavajuće.

Prema predloženom zakonu, Hrvati će se u Sloveniji još tri godine moći zapošljavati samo uz radne dozvole kakve trebaju i građani nečlanica EU-a, ali će se zakonska ograničenja moći ukinuti i ranije, ako se stanje na slovenskom tržištu rada popravi, a stopa nezaposlenosti značajnije smanji, naveo je Pogačar.

Na pitanje hoće li Hrvatska reagirati reciprocitetom, te i sama ograničiti slobodan pristup svom tržištu rada za slovenske državljane, Pogačar je rekao da na ministarstvu za sada nemaju takve informacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radnici, slovenija, hrvatska, eu