Tvrtke

NEISPLATA PLAĆA: PU: 5.826 poslodavaca ne isplaćuje plaće svojim radnicima

Plaće u Hrvatskoj ne isplaćuje ukupno 5.826 poduzetnika s 17.774 zaposlenih.

Piše: PolitikaPlus

Plaće u Hrvatskoj ne isplaćuje ukupno 5.826 poduzetnika s 17.774 zaposlenih, pokazuju najnoviji, u ponedjeljak objavljeni ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje obračuna od siječnja do travnja ove godine.

Statistički pregled poreznih obveznika, poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, pokazuje da plaće ne isplaćuju 4.858 pravnih osoba s 15.330 radnika te 968 fizičkih osoba, odnosno obrtnika, s 2.444 zaposlenih.

Ti su podaci formirani na temelju dostavljenih obrazaca JOPPD u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće i to za obračunsko razdoblje od siječnja do travnja 2015. godine (kriterij tri mjeseca uzastopno), objašnjavaju iz Porezne uprave koja je najnoviji popis objavila na svojim mrežnim stranicama.

Objava popisa poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće omogućena je Zakonom o porezu na dohodak. Tim je zakonom, naime, propisano da Porezna uprava može, temeljem prikupljenih podataka na obrascu JOPPD, na svojim mrežnim stranicama objaviti popis poreznih obveznika/poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim obrascima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

Iz Porezne uprave napominju kako popisi poreznih obveznika koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće nisu usporedivi iz razloga što se kod svake nove objave popisa povećava broj razdoblja za koje se podaci iskazuju.

Prvi popis neisplatitelja plaća Porezna je uprava objavila sredinom srpnja prošle godine i na njemu je tada bilo 7.038 poduzetnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

porezna uprava, neisplata plaća, plaća