Hrvatska

DONACIJE BEZ PDV-a: U listopadu novi pravilnik o uvjetima doniranja hrane

Pravilnikom će se propisati i uvjeti koja bi to hrana zadovoljavala uvjete zdravstvene ispravnosti i minimum kvalitete da bi se konzumirala i nakon roka..

Piše: PolitikaPlus/Hina

U listopadu bi trebao stupiti na snagu pravilnik kojim će se propisati detaljni uvjeti, kriteriji i načini doniranja hrane i hrane za životinje, kazala je u petak zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol na okruglom stolu "Europski modeli doniranja hrane - iskustva i perspektive za Hrvatsku" čiji su organizatori Hrvatska obrtnička komora (HOK) i inicijativa "Oslobodimo donacije PDV-a".

 

Izrada pravilnika je u tijeku, u rujnu bi nacrt pravilnika trebao ići u javnu raspravu i u listopadu bi mogao stupiti na snagu, rekla je Šapnjol. Pravilnikom će se propisati i uvjeti koja bi to hrana zadovoljavala uvjete zdravstvene ispravnosti i minimum kvalitete da bi se konzumirala i nakon roka, kao i uvjeti pod kojima će se i kome donirati.

 

Ideja je da se uspostavi centralno posredničko tijelo koje bi omogućilo da se s jednog mjesta mogu dobiti informacije gdje ima viška hrane, jer na žalost i u pojedinim skladištima koja doniraju hrana propada jer imaju viškove, a u pojedinim hrana nedostaje, kazala je. Ne bi htjeli raditi brzo kako ne bi radili pogreške, već zajedničkim radom svih uključenih, građanskih inicijativa, humanitarnih organizacija, socijalnih samoposluga, pučkih kuhinja, uspostaviti sustav koji će biti na dobrobit svih, pojasnila je Španjol. Dodala je kako sada ne postoji baza podataka o tome koliko se i koje vrtte hrane donira na razini države.

 

Koordinator inicijative "Oslobodimo donacije hrane PDV-a" Zoran Grozdanov je pohvalio Vladu jer je prepoznala problem doniranja hrane i uhvatila se u koštac s njegovim rješavanjem. Iznio je podatak kako se u Hrvatskoj godišnje baca 400 tisuća tona hrane, a desetine tisuća ljudi je gladno. A sve zbog, kako je rekao, apsurdnog zakona da se na donacije plaća PDV od 25 posto. Stoga je važna izrada pravilnika, ali ono što nedostaje je poticaj Ministarstva financija da doniranje hrane porezno rastereti, kazao je te dodao kako je problem doniranja hrane vrlo važan socijalni problem.

 

Na skupu su izneseni i primjeri nekih europskih zemalja pa je primjerice navedeno kako je u Francuskoj nedavno izgalasan zakon prema kojem veliki supermarketi ne smiju bacati hranu, odnosno moraju se ugovorno povezati s bankom hrane ili nekom karitativnom ustanovom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

donacije, hrana, PDV