Hrvatska

PREDSJEDNICA: Grabar-Kitarović: Hrvatska želi modernizirati odnose s Britanijom

Hrvatska želi modernizirati odnos s Velikom Britanijom, rekla je hrvatska predsjednica u Bratislavi nakon sureta s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

Piše: PolitikaPlus/hina

Hrvatska želi modernizirati odnos s Velikom Britanijom, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak u Bratislavi nakon sureta s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

 

"Rekla sam mu da želim redefinirati odnos s Velikom Britanijom, da bude puno moderniji, da budemo partneri u rješavanju gorućih pitanja kad je riječ o Europskoj uniji i prostoru jugoistoka Europe. Razgovarali smo o sigurnosnoj situaciji na jugoistoku Europe, ali i o problemu migracija i što možemo učiniti zajedno kako bismo osnažili i naše odnose i EU“, rekla je hrvatskim novinarima Grabar-Kitarović koja se na rubu Globalnog sigurnosnog foruma GLOBSEC 2015. susrela s Cameronom.

 

Ona će u petak navečer govoriti na panelu nazvanom „Šahovska ploča Balkana: Slobodna i cjelovita Europa na kocki?“. Osim Grabar-Kitarović, na panelu će sudjelovati makedonski predsjednik Đorge Ivanov, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto te bivši povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele.

 

Hrvatska se predsjednica u petak sastala i sa slovačkim predsjednikom Andrejem Kiskom čiju zemlju vidi kao primjer Hrvatskoj.

 

"Želja nam je razvijati tješnje veze Hrvatske i Slovačke. Slovačka nam može biti primjer kako ne samo izaći iz gospodarske krize nego doista i pronaći pravi put razvitka. Njihov gospodarski rast je trenutačno tri-četiri posto, prosječna plaća tisuću eura, a sjetimo se gdje smo i jedni i drugi bili prije 25 ili 30 godina“, rekla je.

 

Izrazila je zabrinutost zbog stanja u Makedoniji i hrvatsku spremnost da toj zemlji pomogne.

 

"Zabrinuta sam zbog stanja u Makedoniji i uopće zbog činjenice da se država nekako nalazi na marginama. S Makedonijom je stanje relativno neizvjesno. Govorimo o pitanju imena, rješavanju tog bilateralnog spora između Makedonije i Grčke, ali govorimo i o činjenici da Makedonija mora doista uložiti napor u reformske procese u državi tako da se osnaži pravosuđe, borba protiv korupcije, nadzor nad sigurnosnim službama. Spremni smo podijeliti naša iskustva, ali želimo i prijateljski Makedoniji ukazati na potrebno intenziviranje reformskih procesa“, rekla je.

 

Po mišljenju hrvatske predsjednice, Crna gora treba što prije dobiti pozivnicu za NATO. "Ja podupirem to da Crna Gora dobije pozivnicu za NATO što je moguće prije, ali odluka još nije donesena. Nadam se da će je dobiti još prije kraja ove godine, na ministarskom sastanku“, rekla je Grabar-Kitarović.

 

O svojoj jadransko-baltičkoj inicijativi, kaže, razgovarala je i s Kiskom i s Cameronom, a „razgovarat ću i s premijerima Višegradske skupine i "koristit ću se svakom prilikom, uključujući i glavnu skupštinu Ujedinjenih naroda ove jeseni kako bih okupila predsjednike ili premijere s ovih prostora, između Baltika i Jadranskoga mora i razgovarala s njima i o konkretnim pitanjima političkih odnosa, sigurnosti, ali i gospodarskog povezivanja, prometne infrastrukture i energetske neovisnosti“.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predsjednica, crna gora, velika britanija, hrvatska, makedonija