Burze

TJEDNI PREGLED: Zagrebačka burza: Crobex pao nakon pet tjedana rasta

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,72 posto, na 1.742 boda, dok je Crobex10 skliznuo 1,12 posto, na 1.013 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj je burzi protekloga tjedna Crobex indeks pao, nakon pet tjedana neprestanog rasta, a promet je bio mršav jer je radni tjedan bio skraćen za dva dana blagdana.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,72 posto, na 1.742 boda, dok je Crobex10 skliznuo 1,12 posto, na 1.013 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 23 milijuna kuna, što je oko 16,5 milijuna manje nego tjedan dana prije.

"Prošloga tjedna nije bilo značajnijih vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište, pa su u prosjeku dnevni prometi iznosili niskih sedam do osam milijuna kuna. Od vijesti se ističe da je Podravka objavila javni poziv za upis najviše do 1,7 milijuna novih dionica po nominalnoj vrijednosti od 220 kuna po dionici i planove o investicijskom ciklusu. No, cijena dionice je pala", kaže Ivana Kovačić, analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria grupe.

Dionicom Podravke prošloga je tjedna ostvaren promet od 1,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,9 posto, na 307,51 kunu.

Podravka je u srijedu objavila javni poziv za dokapitalizaciju izdavanjem najviše 1,7 milijuna novih dionica po cijeni od 300 kuna po dionici.

Prvi krug će trajati od 7. do 13. srpnja i u njemu mogu sudjelovati zaposlenici Podravke i pridruženih kompanija. Drugi krug će trajati od 7. do 20. srpnja, a pravo sudjelovanja imaju dioničari koji su bili vlasnici dionica 3. lipnja, proporcionalno udjelu koji su imali u vlasništvu na taj dan.

Najveći je promet, 5,7 milijuna kuna, prošloga tjedna ostvaren dionicom HT-a, a cijena joj je na tjednoj razini ostala gotovo nepromijenjena na 156 kuna.

S prometom od 3,4 milijuna kuna slijedi povlaštena dionica Adris Grupe, koja je pojeftinila 1,1 posto, na 376 kuna.

Dionica Atlantic Grupe pojeftinila je, pak, 1,45 posto, na 885 kuna, uz promet od 2,6 milijuna kuna. Od srijede se tom dionicom trguje bez prava na dividendu u iznosu od 12 kuna po dionici.

Milijunski promet prošloga je tjedna ostvaren i dionicom Valamar Riviere, a cijena joj je pala gotovo 1 posto, na 20,60 kuna.

Među većim gubitnicama prošloga se tjedna našla dionica Ine, kojoj je, uz promet od oko 260 tisuća kuna, cijena pala gotovo 3 posto, na 3.445 kuna. Od srijede se tom dionicom trguje bez prava na dividendu od 15 kuna po dionici.

S druge strane, među najvećim dobitnicama našla se dionica Dalekovoda, s rastom cijene za 3,4 posto, na 17,73 kune, nakon što je ta tvrtka izvijestila da uskoro očekuje potpisivanje ugovora, vrijednog više od 43 milijuna eura, s ukrajinskom kompanijom Ukrenergo o nadogradnji i modernizaciji njezine transformatorske stanice.

Dionica Kraša poskupila je, pak, uz promet od oko 830 tisuća kuna, 0,4 posto, pa joj je cijena dosegnula 460 kuna, što nije zabilježeno od 2013. godine. Ta je dionica više u fokusu ulagača otkako je nedavno tvrtka najavila dividendu od 10 kuna po dionici.

"Ne bude li i dalje značajnijih korporativnih vijesti koje bi oživjele domaće tržište, očekujemo da će se dnevni promet kretati oko dosadašnjih niskih razina. Fundamentalni, ali i tehnički izgledi po Crobex ostaju nepromijenjeni. Naime, neutralni fundamentalni izgledi za Crobex, vezani uz činjenicu da je hrvatsko gospodarstvo izašlo iz recesije u prvom kvartalu, i dalje su umanjeni negativnim tehničkim izgledima Crobexa te njegovim visokim relativnim valuacijskim razinama", zaključuje Ivana Kovačić.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza