Scena

LJUBAV I ZDRAVLJE: Jeste li znali? Ljubljena žena ključna za zdravlje muškarca!

Muškarci gledaju na svoje tijelo kao na oruđe. Idu liječniku samo kad osjećaju da nešto doista nije u redu ili kada zaista osjećaju bol.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Muškarci više nanose štete svom organizmu nego žene i više se opiru suočiti se s vlastitim slabostima pijući i pušeći više od žena te rjeđe posjećujući liječnika.

 

"Muškarci gledaju na svoje tijelo kao na oruđe. Idu liječniku samo kad osjećaju da nešto doista nije u redu ili kada zaista osjećaju bol", kaže vrhunski njemački urolog Theodor Klotz. Ovaj zaključak rezultat je studije koja je provedena pod patronatom njemačke vlade. Muškarci odlaze na liječnički pregled samo kada su ozbiljno bolesni.

 

No odlasci liječniku ipak ne pokazuju precizno koliko su ljudi zapravo zdravi. Klotz navodi pet čimbenika koji su u značajnoj korelaciji s izostankom bolesti. Najistaknutiji među njima je stabilno životno partnerstvo, potom redovito vježbanje, raznolika prehrana, određena životna rutina i konačno preventivna medicinska skrb koja zaokružuje zdrav životni stil. Stabilno partnerstvo vrlo je važno, ističu istraživači, stoga što se muškarci nakon 40-te jače usmjeravaju na socijalno okruženje i funkcionirajuće partnerstvo. "Žene mogu sasvim dobro živjeti same", kaže Klotz, no ističe kako je velika razlika za muškarca ako je u vezi.

 

"Tada muškarac puno bolje pazi na prehranu i posvećuje veću pažnju potrebi odgovarajućeg vježbanja. Iz tog je razloga stabilna i sretna veza vrlo značajna, pogotovo u starijoj dobi". Prema studiji koju je proveo berlinski Institut Robert Koch, muškarac koji je u vezi živi u prosjeku dvije godine duže nego samac. "Žene obično preuzmu ulogu onoga koji skrbi za zdravlje", kaže psiholog Thomas Altgeld. One vode računa o tome kada je zakazan sljedeći posjet liječniku ili kada je potrebno uzeti nešto protiv gripe.

 

"Ako se muškarac ne osjeća dobro, žena će ga savjetovati da ne pođe taj dan na posao. Ako bi o tome odlučivao posve sam, bio bi sklon precijeniti vlastite mogućnosti i umanjiti simptome", kažu istraživači.

 

Muškarci bi svakako trebali posvetiti veću pažnju vlastitim zdravstvenim potrebama, uz otvorenu komunikaciju kod kuće kao prioritet, smatra Monika Koester iz njemačke savezne agencije za zdravlje. Trebaju se zapitati o tome kako osigurati zdravu ishranu unatoč cjelodnevnom poslu, što napraviti kako bi snizili stres i kako se više kretati tijekom normalnog radnog dana, dodaje ona te ističe kako, postavljena na ovaj način, pitanja zdravlja i prevencije postaju jasnija i konkretnija.

 

Upravo je u tome značajna uloga obitelji i veze. Kada prehrana počinje postajati monotona tijekom radnog tjedna, valja isplanirati zajedničko kuhanje nečeg zdravog i finog tijekom vikenda. Uz to, vožnje biciklom ili igranje badmintona kako bi se zabavila cijela obitelj, dobro će doći, navodi Koester. Vježbanje je važno za prevenciju bolesti kao i za poboljšanje stanja uz postojeće zdravstvene probleme. "S dijabetesom tipa 2, primjerice, razina šećera u krvi može pasti", kaže Koester upozoravajući da više muškaraca pati od dijabetesa nego li žena.

 

Ona ukazuje na ulogu žene i u reduciranju muškarčeve sklonosti dijabetesu prije svega kada je u pitanju količina hrane koja ostaje na stolu nakon jela odnosno kod uzimanja dodatne porcije hrane. U tom smislu cijela obitelj može pridonijeti tome da se promijene navike u ishrani i reducira prejedanje. Uz sve navedene čimbenike, muškarcu je vrlo važno da mu njegova partnerica upućuje poruku kako vidi pred njima dug, sretan i zdrav zajednički život.

 

U mnogim slučajevima, samo isticanje takve poruke umjesto prigovaranja "dovoljno će motivirati muškarca da se više pobrine za sebe i pođe k liječniku iz preventivnih razloga", zaključuje Klotz.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bolest, muškarac, brak, žena