Burze

TRŽIŠTA: Svjetske burze oštro pale uoči referenduma u Grčkoj

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skliznuo 1,2 posto, na 17.730 bodova, a za toliko je pao i S&P 500, zaronivši na 2.076 bodova, što je njihov najveći tjedni pad od travnja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, nakon bankrota Grčke, a uoči referenduma koji bi mogao biti ključan za ostanak te zemlje u eurozoni.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skliznuo 1,2 posto, na 17.730 bodova, a za toliko je pao i S&P 500, zaronivši na 2.076 bodova, što je njihov najveći tjedni pad od travnja.

Nasdaq indeks potonuo je, pak, 1,4 posto, na 5.009 bodova, što je njegov najveći tjedni gubitak od svibnja.

Većina gubitaka indeksa posljedica je oštrog pada cijena dionica početkom tjedna jer je u utorak Grčka bankrotirala, s obzirom da nije platila dospjelu ratu kredita MMF-u od 1,6 milijardi eura, čime je postala prva razvijena zemlja koja nije ispoštovala obveze prema svjetskom financijskom policajcu.

Polovicom tjedna situacija se na tržištima smirila jer su dužnosnici eurozone poručili da su pregovori s Grčkom zamrznuti dok ne bude poznat ishod referenduma u nedjelju, na kojemu će Grci odlučivati o sudbini svoje zemlje u eurozoni.

"Sva pozornost ulagača usmjerena je grčkom referendumu. Trgovalo se oprezno jer nitko ne želi riskirati uoči odluke Grka o njihovoj budućnosti u eurozoni", kaže Stan Shamu, analitičar u tvrtki IG.

Na referendumu će se Grci izjasniti o uvjetima daljnje međunarodne pomoći. Grčki premijer Aleksis Cipras poziva građane da kažu 'ne' ponuđenim uvjetima kreditora kako bi ojačali položaj vlade u pregovorima, koja bi, nada se premijer, u tom slučaju vrlo brzo mogla postići bolji dogovor s kreditorima.

Čelnici eurozone poručuju, pak, da bi 'ne' na referendumu dovelo u pitanje ostanak Grčke u eurozoni.

Prema anketama, tijesna većina glasat će 'za' daljnju međunarodnu pomoć i ostanak u zoni eura.

"Nesigurnost zbog mogućeg izlaska Grčke iz eurozone ponovno je glavni pokretač tržišta. Prema najgorem mogućem scenariju, ako ishod referenduma bude 'ne', cijene bi dionica mogle pasti do 10 posto", piše u bilješci klijentima Peter Oppenheimer, strateg u Goldman Sachsu.

Pažnju ulagača privukao je prošloga tjedna i podatak da je u SAD-u u lipnju broj zaposlenih porastao za 223.000, nešto manje od očekivanja analitičara u anketi Reutersa. Stopa nezaposlenosti pala je, pak, s 5,5 na 5,3 posto, najnižu razinu od 2008. godine.

Slabiji rast zaposlenosti nego mjesec dana prije izazvao je špekulacije kako američki Fed neće žuriti s povećanjem kamata, što bi trebalo pozitivno utjecati na tržište dionica. No, s druge strane, podaci pokazuju da se američko gospodarstvo ne oporavlja od pada u prvom tromjesečju toliko brzo koliko su se ulagači nadali.

Trgovalo se oprezno i zbog nastavka oštrog pada burze u Šangaju. Od 12. lipnja cijene dionica u Šangaju potonule su gotovo 30 posto, što znači da je tržište uronilo u područje 'medvjeda', 20 posto ispod svoje prethodne najviše razine.

I to, unatoč nizu mjera kineskih vlasti usmjerenih na stabilizaciju tržišta. Kineska središnja banka smanjila je nedavno ključne kamatne stope i stopu obvezne pričuve banaka kako bi potaknula rast gospodarstva, a vlada je po prvi puta dozvolila mirovinskim fondovima ulaganja u dionice.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,5 posto, na 6.585 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,8 posto, na 11.058 bodova, a pariški CAC 5,0 posto, na 4.808 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,8 posto, na 20.539 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dow jones, wall street, burze