Hrvatska

TOPLINSKI VAL U HRVATSKOJ: Temperature će se penjati do 37, izbjegavajte boravak na suncu!

Nakon vala vrućine stižu jake oluje..

Piše: PolitikaPlus/Rtl

Kako je i najavljeno, početak novog tjedna donosi nam još jedan toplinski val i iznimno visoke temperature. One će već danas rasti do 37 Celzijevih stupnjeva, pa jeMeteoalarm izdao narančasto upozorenje za zagrebačku, karlovaču, riječku i gospićku regiju, dok je za ostatak Hrvatske izdano žuto upozorenje.

 

U cijeloj Hrvatskoj danas će biti sunčano i vruće, a tek poslijepodne i navečer može biti pokojeg pljuska praćenog grmljavinom i to u Gorskom kotaru i unutrašnjosti Istre.

Vrhunac toplinskog vala očekuje se u utorak i srijedu, kada će se temperature penjati do 38 stupnjeva. 

 

S obzirom da toplinski val može lako dovesti do toplinskog udara, poželjno je držati se savjeta koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

 

Treba piti dovoljno tekućine, izbjegavati boravak na suncu između 10 i 17 sati ukoliko je to moguće te nositi laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Nije poželjan ni naporan fizički rad, a ako imate mogućnost, spas od vrućina potražite u moru ili rijeci.

 

Vrijeme sutra

 

Sutra još malo toplije nego danas. Ne samo danju, nego i noću, jer će se i na kontinentu temperatura zadržavati iznad 20 stupnjeva.

 

Vrijeme prekosutra

 

Prekosutra, u srijedu, očekuje se vrhunac ovog vala vrućine, a najviše temperature bit će u cijeloj regiji između 33 i 38 stupnjeva. Nakon postizanja maksimuma temperature stiže osvježenje koje će vrlo vjerojatno biti prilično dramatično. Naime, vrlo je velika vjerojatnost za jake oluje, ponajprije poslijepodne i navečer u najzapadnijim područjima, a u noći na četvrtak u cijeloj regiji. Kiša će biti kratkotrajna, čak će ponegdje i izostati, no osvježenje će se u četvrtak osjetiti u cijeloj regiji.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

toplinski val, vrijeme, vrućine