Marko Marinić

KOLUMNA MARKA MARINIĆA: Vesna Pusić ili šaman Luka u Ujedinjenim narodima

Nadajmo se da se to neće dogoditi i da će tu dužnost preuzeti netko tko može uzdrmati tu ustajalu i sterilnu međunarodnu organizaciju.

Piše: Marko Marinić

Ja mislim da je Vesna Pusić drugorazredna političarka. Uvaženi  Žarko Puhovski misli da ta kvalifikacija pripada Amiru Muharemiju. Oboje su, i Pusić i Muharemi, navodno kandidati za dužnost glavnog tajnika Ujedinjenih naroda. Istina je, da bi obzirom način obnašanja dužnosti i rezultate rada aktualnog glavnog tajnika Ban Ki-moona, novi tajnik slobodno mogao biti i šaman Luka Hodak iz Saborskog, pa bi prema tom kriteriju to mogla biti i Vesna Pusić.

No, nadajmo se da se to neće dogoditi i da će tu dužnost preuzeti netko tko može uzdrmati tu ustajalu i sterilnu međunarodnu organizaciju. UN je osnovan jer je dotadašnja Liga naroda bila neučinkovita, a s ciljem održavanja mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomske suradnje, širenje tolerancije i promicanje poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka. UN je, nažalost, ponovo postao Liga naroda.


Ratovi i krizna područja šire se diljem svijeta. Svakodnevni smo svjedoci zvjerstava koje čini ISIL. Međunarodna zajednica ne poduzima ništa. Cijela svjetska povijest, svi krvavi ratovi i genocidi nisu dovoljni da čovječanstvo u 21. stoljeću zaustavlja zločinstvo i genocid u samom začetku. Koliko to još glava ili možda čijih trebaju odrubiti zločinci ISIL-a, a da reagiraju Ujedinjeni narodi, NATO, Europska unija, Rusija koja je nedavno paradom demonstrirala svoj antifašizam… Možda bi Baracku Obami trebalo uručiti još jednu Nobelovu nagradu za mir. Jednu je dobio da nitko ne zna zbog čega na početku još prvog mandata u Bijeloj kući. Ban Ki-moon s Vukom Jeremićem u zgradi UN-a navija Marš na Drinu.

 

Što je učinila na dužnosti ministrice vanjskih poslova nitko ne pamti, iako joj mandat još uvijek traje. Europsku uniju potresa najveća kriza od njenog osnutka, a od Vesne Pusić ni glasa. Važniji joj je Zdravko Mamić. Za pretpostaviti je da je svoj mandat koristila u lobiranju kod kolega iz drugih zemalja i veleposlanika za dužnost prve osobe UN-a.

Tko je pak Vesna Pusić i kakve to reference ima? U njenom životopisu na stranicama Ministarstva vanjskih poslova ispod sličice ministrice nećete naći ništa s rezultatom. Godine besplodnog teoretiziranja na fakultetima i publicističkim izdanjima. Doktorirala na istu foru.

U politici će ostati upamćena da je 2000. godine obećala 200 tisuća novih radnih mjesta da bi se ostvarilo toliko nezaposlenih, u Sabor je redovito ulazila s pomoću koalicija, ismijavala je saborsku Deklaraciju o Domovinskom ratu, a Hrvatsku optuživala za agresiju na BiH i tako pomagala nekompetentnom haškom tužiteljstvu da diže optužnice protiv hrvatskih generala, potcjenjivala zagrebačku Skupštinu čitajući na gradskim sjednicama romane u zastupničkoj klupi, nije podnosila Milana Bandića, ali i favorizirala osuđene za gospodarski kriminal poput Srećka Ferenčaka, izbacila Radimira Čačića kako bi u stranci pjevala u novom duetu s Ivanom Vrdoljakom, te radila mnoge financijske nepodopštine, doduše, u okviru zakona, ali bez osjećaja solidarnosti s osiromašenim građanima Hrvatske.

Što je učinila na dužnosti ministrice vanjskih poslova nitko ne pamti, iako joj mandat još uvijek traje. Europsku uniju potresa najveća kriza od njenog osnutka, a od Vesne Pusić ni glasa. Važniji joj je Zdravko Mamić. Za pretpostaviti je da je svoj mandat koristila u lobiranju kod kolega iz drugih zemalja i veleposlanika za dužnost prve osobe UN-a.

I to je to. Pa, se može zaključiti da Vesna Pusić nije drugorazredna političarka. Ona nije nikakva političarka nego politiku zlorabi za osobne ambicije. I u tome se, nažalost, ne razlikuje od ogromnog broja drugih u Hrvatskoj. No, ona hoće biti glavni tajnik UN-a pa zaslužuje i poseban osvrt.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

un, vesna pusić, marko marinić