Hrvatska

PORUKA VLADI: Službena stranica Dubrovačkih ljetnih igara hakirana s porukama podrške islamistima

U 'potpisu' napada je X-Sec Team, nevladina organizacija, kako sebe opisuju na svojoj Facebook stranici.

Piše: PolitikaPlus

Službena web-stranica Dubrovačkih ljetnih igara jutros je osvanula hakirana s porukama potpore takozvanoj Islamskoj državi.

 

Hakerski upad može se povezati s predstavom "Elementarne čestice", prema romanu Michela Houellebecqa, koja je na programu ovogodišnjih Igara.


Podsjetimo, policija je procijenila da izvođenje te predstave predstavlja sigurnosni rizik. Na kraju je ipak odlučeno da predstava ostane na programu, ali je iz Kupara preseljena na tvrđavu Lovrijenac.


Internetska stranica Dubrovačkih ljetnih igara trenutačno se ne može otvoriti.
U 'potpisu' napada je X-Sec Team, nevladina organizacija, kako sebe opisuju na svojoj Facebook stranici. Poruke su usmjerene protiv financiranja ratova u Siriji, Iraku, Libiji, uz poruke 'sloboda Palestini' i 'slava Hamasu'. Na svojoj stranici hakeri navode kako su tu samo radi poruke vladama. Ipak, policija je ozbiljno shvatila ovaj slučaj i u tijeku je istraga.

 

Glasnogovornica Dubrovačkih ljetnih igara Karla Labaš potvrdila je da je u utorak ujutro hakirana web stranica Dubrovačkih ljetnih igara te da su na nju postavljene poruke u kojima se poziva na prestanak rata u Siriji, Libiji i Iraku, a dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić incident nije htio komentirati, kratko poručivši da je to za Županiju završena priča.

 

"Možemo potvrditi da je rano jutros hakirana stranica Dubrovačkih ljetnih igara. Postavljene su antiratne poruke. To je skupina hakera koja širi anitiratne poruke", rekla je Labaš.

 

Na upit može li se ovaj cyber-napad povezati sa spornom predstavom "Elementarne čestice" autora Michela Houellebecqa, Labaš je odgovorila kako za sada "ne povezuju ništa ni sa čime".

 

"Ništa ne povezujemo ni sa čime. Nadležne institucije bave se ovom situacijom, više ćemo znati kad oni završe", rekla je Labaš.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hakeri, islamska država, dubrovnik