Mojbiz

STATISTIKA: Fina: Blokirano 10 posto računa građana i 15 posto tvrtki

Od ukupnog broja aktivnih računa građana krajem lipnja u blokadi ih je bilo 727.723 ili 10,41 posto, dok je od ukupnog broja računa poslovnih subjekata u blokadi bilo njih 63.731 ili 15,49 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Krajem lipnja u Hrvatskoj je bilo otvoreno 7,08 milijuna računa građana te 411,4 tisuće računa poslovnih subjekata, a od ukupnog broja otvorenih računa u blokadi je bilo 10 posto računa građana te više od 15 posto računa poslovnih subjekata, pokazuju podaci koje je četvrtak objavila Financijska agencija (Fina).

 

Riječ je o podacima o računima svih poslovnih subjekata, uključivo i o računima Hrvatske narodne banke i banaka, štedionica i kreditnih unija, jedinica lokalne uprave i područne (regionalne) samouprave te o računima građana otvorenih u bankama koje posluju u Hrvatskoj, kao i o postojanju oročenih novčanih sredstava, ugovora o stambenoj štednji i depozitima u kreditnim unijama koje imaju poslovni subjekti i građani.

 

Prema tim podacima, bankovni račun ima 3,57 milijuna hrvatskih građana, odnosno 83,32 posto ukupnog broja stanovnika. Kako je krajem lipnja bilo otvoreno više od 7 milijuna računa, ispada da hrvatski građani u prosjeku imaju otvorena dva bankovna računa (tj. 1,98).

 

Od ukupnog broja aktivnih računa građana krajem lipnja u blokadi ih je bilo 727.723 ili 10,41 posto, dok je od ukupnog broja računa poslovnih subjekata u blokadi bilo njih 63.731 ili 15,49 posto.

 

Fina bilježi i da je krajem lipnja ove godine ukupan broj računa građana koji su potpuno izuzeti od provedbe ovrhe bio 421.895.

 

Riječ je o računima na koje građani primaju prihode izuzete od provedbe ovrhe na novčanim sredstvima, poput primjerice primanja po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, primanja po osnovi socijalne skrbi, privremene nezaposlenosti, doplatka za djecu, stipendija i pomoći učenicima i studentima i dr.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

blokada računa, poslovni subjekti, građani, fina