Sport

PEĐA GRBIN: 'Zakon donosimo zbog uvođenja reda u sport, a ne zbog Mamića'

Ako izazivate nerede na sportskim natjecanjima, ako kršite odredbe koje reguliranju pitanje finaciranje rada sportskih organizacija, onda nemate što tražiti u sportu. Ali, ne kad odluči politika, nego sud.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izmjene zakona o sportu ne donosimo zbog Mamića nego zbog uvođenja reda u sport, rekao je Peđa Grbin (SDP) te objasnio zašto su klubovi zastupnika SDP-a i HNS-a uputili u saborsku proceduru taj zakonski prijedlog.

Grbin ističe kako se na taj način svima onima koji su se ogriješili o Zakon o sportu, koji regulira sprečavanje nereda na stadionima, želi onemogućiti ne natjecateljsko, već upravljačko sudjelovanje u sportu.

"Ako izazivate nerede na sportskim natjecanjima, ako kršite odredbe koje reguliranju pitanje finaciranje rada sportskih organizacija, onda nemate što tražiti u sportu. Ali, ne kad odluči politika, nego sud", dodao je.

Time se, dodaje, regulira i pitanje ustrojstva skupštine kao najvišeg tijela upravljanja u županijskim i nacionalnim sportskim savezima koji imaju izuzetne ovlasti uređivanja načina vođenja sportskih natjecanja u pojedinom sportu.

Hoće li Pero, Marko ili Janko biti na čelu sportskog saveza ili skupštine, nije važno. Važno je da ne budu zapostavljeni ako su u sukobu s vladajućom nomenklaturom, kaže Grbin.

Osim toga, najveći sportski klubovi moraju javno i transparentno prikazati na koji način troše svoj novac, rekao je pitajući se: "Kome pri zdravoj pameti to može smetati?"

Ante Kulušić (HDZ) spočitnuo je predlagateljima da su izmjene Zakona o sportu dali "u zadnji čas" kako bi se izbjegla javna rasprava i zainteresirana sportska javnost.

"Zašto se odustalo od sveobuhvatnog Zakona o sportu koji je prošao javno raspravu? Zašto u svrhu predizborne kampanje žrtvujemo interes hrvatskog sporta?", upitao je i zaključio: "To je ogledni primjer funkcioniranja aktualne vlasti".

"Ako ima nezakonitosti u sportu, time se trebaju baviti institucije pravne države a ne političari deklarativno", dodao je i rekao kako sport i sportaši od tih izmjena neće imati ništa.

Replicirao mu je Željko Jovanović (SDP).

"Ove promjene idu u korist sporta i sportaša, a protiv muljatora i lažnih menadžera i onih koji su sportaše reketarili odvraćajući ih od toga da se bave sportom", dodao je te podsjetio da su za aktualne vlade donesene naknade za vrhunske sportaše, povećan iznosi za školski i akademski sport, a Hrvatska je dobila i domaćinstvo Europskih sportskih igara.

"Koliko ste napravili vidi se po tome što sjedite u Saboru, a ne u Vladi", odvratio mu je Kulušić.

Jovanović je pak naglasio kako su izmjene garancija da postoji snažna politička volja da nitko nekažnjeno ne može varati hrvatske građane, sport i sportaše i da će sada svi morati objavljivati financijske izvještaje.

"Huligani iz svečanih loža izjednačeni su s onima na tribinama", dodao je.

Petar Baranović je u ime Kluba zastupnika DC-a, Novog vala i Narodne stranke - reformista - rekao da će podržati zakonske izmjene.

"Politiku treba maknuti iz sportskih saveza i s ključnih funkcija i uprava klubova koji se financiraju javnim novcem", rekao je ocijenivši dobrim što zakon konačno uvodi obvezu izrade programa javnih potreba u sportu i kriterija po kojima jedinice lokalne samouprave mogu financirati klubove, stadione i sportske dvorane.

Dragutin Lesar također najavljuje da će glasati za zakon, prihvate li se i predloženi amandmani, jer voli Dinamo, ali ne one koji njime vladaju u privatnom interesu.

"Prekršitelji iz sporta van", poručio je.

Sabor je završio s radom, a sutra će glasovati o raspravljenim točkama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravko mamić, zakon o sportu, peđa grbin, sabor