Sport

REAKCIJE: Udruga Naš Hajduk pozdravlja izmjene Zakona o sportu

Udruga Naš Hajduk pozdravlja usvajanje hitnih izmjena Zakona o sportu i ujedno zahvaljuje svim saborskim zastupnicima koji su podržali ovaj prijedlog.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Udruga Naš Hajduk pozdravila je izmjene Zakona o sportu koje je u srijedu na prijedlog SDP-a i Hrvatske narodne stranke (HNS) prihvatio Hrvatski sabor, te je pozvalo Hrvatski nogometni savez da u najkraćem roku postupi po odredbama tog zakona, a državne vlasti da kontroliraju provedbu tog zakona.

“Udruga Naš Hajduk pozdravlja usvajanje hitnih izmjena Zakona o sportu i ujedno zahvaljuje svim saborskim zastupnicima koji su podržali ovaj prijedlog i tako pridonijeli početku sređivanja stanja u sportu, a posebno nogometu, te uvođenju ravnopravnosti, transparentnosti i zakonitosti”, izjavio je za Hinu tajnik Udruge Naš Hajduk Ivan Rilov.

Po njegovim riječima, žalosti činjenica da se jedan dio zastupnika i stranaka otvoreno usprotivio izmjenama tog zakona očito procjenivši da su im od svih pozitivnih vrijednosti važniji stranačka stega i interesi lobija koji su okupirali hrvatski sport. Rilov je istaknuo kako je ovim izmjenama napravljen prvi korak, no da u donaćem nogometu postoje još brojni segmenti koje također treba preurediti- od regularnosti natjecanja preko sudačke organizacije koja je duboko kompromitirana, do odnosa prema navijačima i članovima klubova.

“Pozivamo Hrvatski nogometni savez da u najkraćem roku postupi po odredbama Zakona o sportu, odnosno izmijeni statut i reorganizira se, dok od državne vlasti očekujemo strogo i doslijedno kontroliranje provedbe istog zakona”, istaknuo je Rilov.

Na upit kako komentira odredbe izmjenjenog Zakona o sportu koje propisuju i položaj skupština sportskih saveza, u kojima će “najznačajniji klubovi” imati veći utjecaj, Rilov je rekao kako je takvo zakonsko opredjeljenje pozitivnom, ali da Udruga Naš Hajduk izmjene zakona smatra pozitivnim, ne samo zbog Hajduka, nego zbog sređivanja stanja u hrvatskom nogometu i sportu uopće.

“Veći utjecaj najznačajnijih klubova je važan za hrvatski nogomet jer se na taj način spriječava izborni inženjering u županijskim nogometnim tijelima ali i u tijelima Hrvatskog nogometnog saveza na nacionalnoj razini”, kazao je Rilov, koji je dodao kaoo veći klubovi pretežito stvaraju i igrače koji postaju reprezentativci, pa je logično da oni imaju i adekvatniji utjecaj u nogometnim tijelima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zakon o sportu, sabor, naš hajduk